ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τις αυξήσεις επιτοκίων ως το καλύτερο εργαλείο στην παρούσα φάση για την καταπολέμηση του εκτροχιασμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας πάντως ότι στη συζήτηση έχει μπει και η μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το επιτόκιο τραπεζικών καταθέσεων στο 0,75%, και έχει δεσμευθεί για περαιτέρω αυξήσεις, ενώ ξεκίνησε πλέον να συζητάει και τη συρρίκνωση του αποθέματος ομολόγων που διακρατεί, συνολικού ύψους 3,3 τρισ. ευρώ, απότοκο του προγράμματος πανδημίας.
Τι ανέφερε η Λαγκάρντ
Μιλώντας σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων συνιστούν την επιλογή της ΕΚΤ επί του παρόντος, ακόμη και αν έτεροι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει να συζητούν δημόσια για το πώς και πότε θα σταματήσουν να επανεπενδύονται τα έσοδα από το κρατικό χρέος που είχε ξεκινήσει να αγοράζει η κεντρική τράπεζα από το 2015.
“Το παραδοσιακό επιτόκιο… υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο κατάλληλο και αυτό που πραγματικά λειτουργεί καλύτερα βάσει της αξιολόγησης αναλογικότητας που διενεργούμε για να επιλέξουμε κάτι από την εργαλειοθήκη μας”, είπε η Λαγκάρντ εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) στην Ουάσιγκτον.
Τι ανέφερε ο Κλάας Νοτ
Μιλώντας επίσης στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, είπε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων έως και 75 μονάδες βάσης η καθεμία για να φτάσει στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Ωστόσο, ο κ. Νοτ ζήτησε παράλληλα η ΕΚΤ να ακολουθήσει την Federal Reserve αφήνοντας ορισμένα από τα ομόλογά της να ωριμάσουν χωρίς να τα αντικαταστήσει – ένας τρόπος να μειωθεί η ρευστότητα που διαχέεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
“Μόλις ολοκληρώσουμε την πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων μας, είναι αρκετά σαφές ότι εκείνη την περίοδο θα πρέπει να γίνει μέρος του μείγματος των εργαλείων μας και ο περιορισμός των αγορών assets”, είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης σε φόρουμ στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Βιγιερούα ντε Γκαλό δήλωσε στη Νέα Υόρκη αργά την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να πείσει τις τράπεζες να αποπληρώσουν τα 2 τρισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ευρωτράπεζα και μετά να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Με τη σειρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η εν λόγω συζήτηση – για τη λεγόμενη “ποσοτική σύσφιξη” – έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να συνεχιστεί.
Διαβάστε επίσης
Eurobank: Πτωτικό ρίσκο για τον ρυθμό μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ΑΕΠ
Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία: Νέες προβλέψεις ύφεσης και έκρηξης πληθωρισμού
ΔΝΤ για Ελλάδα: Βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μείωση του χρέους στο 169,8% του ΑΕΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ και Μασκ: Τραγούδησαν ντουέτο το «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική»
- Αλεξάνδρα Σδούκου: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα οραματικό project για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης
- Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι για τον αγώνα Γαλλία – Ισραήλ
- Αντρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Στο επόμενο τρίμηνο θα ληφθούν οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ και Elpedison