ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πλησιάζουμε στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Figaro η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια -οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν- όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις. Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και όσον αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.
Όσον αφορά τα σενάρια περί παύσης της ανόδου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίμησε να παραμείνει αόριστη, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων, ή ίσως παύση».
Η παύση, «όποια κι αν είναι η ημερομηνία» που θα αποφασιστεί, «τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα έχει κατ’ ανάγκη οριστικό χαρακτήρα», προειδοποίησε πάντως η Γαλλίδα, θυμίζοντας πως για αυτό πρέπει «ο πληθωρισμός να επανέλθει με διάρκεια στον στόχο» του 2%.
Η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η ΕΚΤ πολλαπλασίασε τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φρενάρει τον πληθωρισμό, αλλά παρέμεινε στο 5,5% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
Νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα
Διορία 24 ωρών στους μεγάλους οφειλέτες – Ποιοι θα δουν το όνομά τους στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ
Ηλεκτρονική υπογραφή σε tablet: Πως θα υπογράφουν όσοι έχουν έλεγχο από την εφορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιταλία: Μετατρέπει τις προσφυγικές δομές στην Αλβανία σε κέντρα απέλασης
- Lamda: Στο 5,092% αυξήθηκε η συμμετοχή της Brevan Howard Capital
- Coca Cola HBC: Ακυρώνεται η εκδήλωση έξω από το Καλλιμάρμαρο – Είχαμε λάβει όλες τις άδειες
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Ελεύθερος αφέθηκε ο δικηγόρος του – Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα
