Παραμένουν οι πιέσεις στον πληθωρισμό υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένοντας στην στάση της για παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε και την πρόωρη έξοδο της ΕΚΤ από το έκτακτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), με τις αποεπενδύσεις να ξεκινούν σταδιακά από το β’ εξάμηνο του 2024.

1

Λαγκάρντ εναντίον αγορών

Ερωτώμενη για τις προσδοκίες των αγορών για πρόωρες μειώσεις, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα βασιστεί στα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και όχι σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το αν θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

Στην ομιλία της παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όμως ανέφερε όμως ότι κάποιοι δείκτες ανησυχούν την ΕΚΤ καθώς δεν υποχωρούν με τον ίδιο ρυθμό, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό συντελεί και η αύξηση των μισθών στις οποίες προχωρούν τα κράτη μέλη.

«Θέλουμε περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς για να έχουμε μια εικόνα για την υποχώρηση του πληθωρισμού», ανέφερε η Λαγκάρντ.

Σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αρκετές απόψεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η αποεπένδυση.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε σταδιακά τον Ιούλιο του 2024 . Αυτό είναι ομαλοποίηση του ισολογισμού. Οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά σε παλαιότερες τέτοιες ενέργειες και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες», υποστήριξε.

Σε όσους συνδέουν χρονικά το πρόγραμμα αποεπένδυσης με τις μειώσεις επιτοκίων, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το βασικό εργαλείο για τον πληθωρισμό είναι τα επιτόκια, και όχι το PEPP.

Δεν συζητάμε μειώσεις

Όσο για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων ξεκαθάρισε: «Δεν συζητήσαμε για μειώσεις. Δεν υπάρχει κανένα debate γι’ αυτό».

Υπογράμμισε ότι δεν έχει έρθει η ώρα για να υποχωρήσει από την σκληρή της στάση η ΕΚΤ. «Ποιος θέλει να κρατήσει για πολύ καιρό τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα; Όμως νομίζουμε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να υποχωρήσουμε», ανέφερε.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια, με αυτό της αναχρηματοδότησης στο 4,5% και των καταθέσεων στο 4%.

Στις προβλέψεις της η ΕΚΤ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, εκτιμάει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,4% το 2023, 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026, διαφοροποιούμενη από τις προηγούμενες του Σεπτεμβρίου για τα έτη 2023 και 2024.

Για τον υποκείμενο πληθωρισμό ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις αναμένουν να διαμορφωθεί σε 5,0% το 2023, 2,7% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026.
Πτωτικά αναθεώρησε και την ανάπτυξη για την οποία εκτίμησε ότι θα ανακάμψει με ρυθμό από 0,6% κατά μέσο όρο για το 2023 σε 0,8% το 2024 και 1,5% για το 2025 και το 2026.
Διαβάστε επίσης:

Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν χρειάζεται να δει ύφεση για να μειώσει τα επιτόκια

Πάρτι στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της FED – Για πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow Jones (upd)