ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι η αύξηση επιτοκίων του Σεπτεμβρίου ίσως ήταν η τελευταία, απέφυγε όμως να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ για την μείωση των επιτοκίων.
«Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα ακολουθούν τα οικονομικά δεδομένα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα
Στην ομιλία της σημείωσε ότι το ύψος των επιτοκίων, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περασμένου Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο, στο οποίο εάν παραμείνει για αρκετό καιρό, θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», ανέφερε.
Ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε στην συνεδρίαση ήταν οι αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, το λεγόμενο PEPP.
Τι είπε για την Ελλάδα
Ερωτώμενη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η Λαγκάρντ αφού ευχαρίστησε αρκετές φορές τον Διοικητή της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τους Έλληνες για την φιλοξενία έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που ήταν πριν τον COVID. Και μπορώ να πω ότι συναγωνίζεται επάξια τις άλλες χώρες.
Αδύναμη η οικονομία της Ευρώπης
«Η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους» σημείωσε η Λαγκάρντ, όμως ανέφερε ότι όσο ο πληθωρισμός θα μειώνεται, τα ειδοσήματα των νοικοκυριών θα ανακάμπτουν και τα επόμενα χρόνια η οικονομία θα ενισχυθεί.
«Η οικονομική δραστηριότητα υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από την ισχύ της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό 6,4% τον Αύγουστο», ανέφερε.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε την έκκληση για παύση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Φρένο στα επιτόκια ύστερα από 15 μήνες αυξήσεων
Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα
Λαγκάρντ: Παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις η Ελλάδα