• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμεύομαι για νέα μείωση τον Δεκέμβριο – Πιέσεις στο ευρώ

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Για μία ακόμα φορά κράτησε κλειστά τα χαρτιά της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στην μείωση των επιτοκίων.

    Με την ΕΚΤ να έχει προχωρήσει ήδη σε τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσεων, η Λαγκάρντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και για τον ρυθμό επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι στην περιοχή της ευρωζώνης –αν και υπαρκτοί- έχουν περιοριστεί.

    Δύσκολες μέρες για το ευρώ

    Με τις αγορές και τους αναλυτές να κλίνουν ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία μείωση επιτοκίων, το ευρώ φαίνεται να υποχωρεί έναντι του δολαρίου με το επόμενο επίπεδο στήριξης για κάποιους traders να είναι το 1,05 έναντι του δολαρίου.

    Το χτύπημα ήταν διπλό για το νόμισμα καθώς τόσο η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ όσο και τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις ασκήσαν νέες πιέσεις, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα για την οικονομία της Ευρώπης.

    Σε αυτό το κλίμα, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε γι’ ακόμη μια φορά επιφυλακτική για την πορεία της μείωσης των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει απλά να «πιάσει» το επίπεδο του 2%, αλλά να σταθεροποιηθεί σε αυτό, γι’ αυτό και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να είναι αυξημένα για αρκετό διάστημα.

    Οικονομία και πληθωρισμός στο επίκεντρο

    Η επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία ανησυχεί αναλυτές και οικονομολόγους, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, με την Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει: «Δεν φαίνεται ότι οδεύουμε σε ύφεση κι ελπίζουμε σε μία ήπια προσγείωση της οικονομίας».

    «Δεν μπορώ να σας πω από τώρα τι θα κάνουμε τον Δεκέμβριο», ξεκαθάρισε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις επόμενες μειώσεις. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε περιοριστική πολιτική μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%».

    Σημείωσε ότι αν και η ΕΚΤ δεν νιώθει ότι έχει κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό, θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξασθένησή του.



    ΣΧΟΛΙΑ