• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε για τις επόμενες κινήσεις μας στα επιτόκια

    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την πορεία της μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη.

    Λίγη ώρα αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων, ύστερα από μία μακρά περίοδο συνεχών αυξήσεων και στη συνέχεια διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία μικρή μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

    Η επόμενη μέρα είναι αυτή που έχει μπερδέψει αναλυτές και οικονομολόγους, καθώς η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα οικονομικά δεδομένα θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις της.

    «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», σχολίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με την κριτική που δέχεται για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια.

    «Η εμπιστοσύνη μας στο δρόμο που έχουμε ακολουθήσει μέχρι στιγμής έχει αυξηθεί, όμως δεν δεσμευόμαστε για το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε σχετικά με τα επιτόκια», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τους δημοσιογράφους.

    Σχετικά με τις εκτιμήσεις των αγορών για τον αριθμό και το ύψος των μειώσεων στα επιτόκια, η Λαγκάρντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις προβλέψεις και περιορίστηκε στο να απαντήσει: «Οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας».

    Υπενθύμισε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι πιέσεις στα τρόφιμα παραμένουν, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα επιμείνει σε υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ επίπεδα.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επιτοκίων, η Λαγκάρντ ανεφερε: «Είναι άγνωστη η ταχύτητα και ο χρόνος εντός του οποίου θα γίνουν οι μειώσεις. Υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να έρθουν ως έκπληξη».

    Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των μισθών, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα θέμα που διακινδυνεύει την καθοδική πορεία του πληθωρισμού. «Είμαστε σίγουροι ότι ο δρόμος θα είναι γεμάτος λακκούβες τους επόμενους μήνες».

    Σύμφωνα με την Λαγκάρντ μόνο ένας τραπεζίτης διαφώνησε με την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    Ebury για επιτόκια ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ