ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της χρονιάς, τόσο η υπουργός Εργασίας όσο και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωναν, με κάθε ευκαιρία, ότι θα σταλούν τα ειδοποιητήρια, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε κι ασφαλώς ούτε και θα γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ευνόητος στόχος να μη μάθουν τελικά οι συνταξιούχοι πόσο μειώνει ο νόμος Κατρούγκαλου τις συντάξεις τους, αλλά και ποιο κομμάτι της σύνταξης τους θα κινδυνεύει να χαθεί σε περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε αυτό το «παιχνίδι» μπήκε χθες και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος, ο οποίος σε γενικό έγγραφό του επισημαίνει ότι η «αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων».
Για την πλειοψηφία των συνταξιούχων προκύπτουν μειώσεις λόγω αρνητικής «προσωπικής διαφοράς» (δηλαδή ο συνταξιούχος θα έπρεπε να παίρνει λιγότερα), ενώ για τη μειοψηφία προκύπτουν αυξήσεις λόγω θετικής «προσωπικής διαφοράς» (δηλαδή ο συνταξιούχος θα έπρεπε να παίρνει περισσότερα).
Η κυβέρνηση ακύρωσε τις προβλεπόμενες μειώσεις έως 18% από 1/1/2019, ενώ κατέβαλε το 1/5 της προβλεπόμενης αύξησης στις συντάξεις με θετική «προσωπική διαφορά». Κι όλα αυτά βέβαια χωρίς να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι για το νέο ποσό της σύνταξης τους.
Μάλιστα με βάση το «κρυφό» νέο ποσό υπολογίστηκε και η λεγόμενη 13η σύνταξη που δόθηκε πριν τις κάλπες.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως «με αφορμή τις αιτήσεις που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ συνταξιούχοι οι οποίοι ζητούν να εκδοθεί εκτελεστή διοικητική πράξη (απόφαση διευθυντή) σχετικά με τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ν. 4387/2016 (σ.σ. : νόμου Κατρούγκαλου) επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις ειδικές αυτές διατάξεις, ο επανυπολογισμός σε όλα τα στάδια για κάθε ασφαλισμένο διενεργείται και αποτυπώνεται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα. Στην περιγραφή της διαδικασίας δεν συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εκτελεστής διοικητικής πράξης από ασφαλιστικά όργανα, εάν δε ο νομοθέτης ήθελε να ισχύει αυτή η διαδικασία, θα το όριζε ρητά».
Επίσης, τονίζεται πως «κατά γενική αρχή του Διοικητικού Δικαίου, η οποία έχει νομολογηθεί παγίως, υπάρχει τεκμήριο υπέρ της διακριτικής ευχέρειας, δηλαδή, όπου από τις σχετικές διατάξεις δεν προκύπτει σαφώς επιτακτική υποχρέωση του διοικητικού οργάνου να εκδώσει διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου, σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να γίνει δεκτό ότι η αρμοδιότητα του διοικητικού οργάνου έχει χαρακτήρα διακριτικής ευχέρειας και όχι δέσμιας αρμοδιότητας. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει πως«στο πλαίσιο ενιαίας λειτουργίας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ» «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
- MSC Cruises: Πρεμιέρα για την πρώτη χειμερινή της σεζόν στην Ελλάδα
- Attica Group: Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ για την απόσχιση του κλάδου θαλάσσιας μεταφοράς
- ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης κατά της διάκρισής τους σε επίπεδα