• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις και τον Ιούλιο-Δεν σκεφτόμαστε παύση επιτοκίων

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ


    «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό», προειδοποίησε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και τον Ιούλιο και δεν είναι στα σχέδια της παύση επιτοκίων, όπως στην περίπτωση της Fed.

    Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών και των αναλυτών. Μετά την νέα αύξηση, τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023.

    «Τελειώσαμε με την αύξηση των επιτοκίων; Όχι! Έχουμε δρόμο ακόμα να καλύψουμε. Μπορώ να σας πω ότι θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων και τον Ιούλιο, αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

    Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος του τελικού βασικού επιτοκίου. «Το τελικό βασικό επιτόκιο θα το μάθουμε όταν φτάσουμε εκεί. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

    Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός

    «Ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε εκ νέου, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 12,5%», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Νωρίτερα, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, αναθεωρώντας προς τα πάνω τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% το 2025.

    Τον Μάρτιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

    Αναθεώρηση υπήρξε και στην περίπτωση του υποκείμενου πληθωρισμού, με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ να προβλέπουν ότι οι δείκτες που δεν περιλαμβάνουν τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, θα διαμορφωθούν στο ΕΚΤ στο 5,1% το 2023. Θα υποχωρήσουν στο 3% το 2024 και το 2,3% το 2025.

    Τον Μάρτιο, είχε προβλέψει ότι οι δείκτες θα κινηθούν σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 4,6% το 2023. Θα υποχωρήσουν στο 2,5% το 2024 και το 2,2% το 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ πρατήριο καυσίμων – «φάντασμα»

    Κατασκευές: Αύξηση 24,2% του δείκτη παραγωγής το α’ τρίμηνο

    Στο 11,8% υποχώρησε η ανεργία το α’ τρίμηνο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ