ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Χωρίς να διευκρινίσει ποιο είναι το επίπεδο αυτό, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και άλλο, έπειτα από την ενίσχυση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα», είπε η Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα Delfi Bizness της Λετονίας, αναφέρει το Bloomberg.
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρότι η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώθηκε και πολλοί προβλέπουν ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», τόνισε.
«Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».
Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ανεβάζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και βλάπτουν τις επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να επιτρέπεται ο εφησυχασμός», επισήμανε.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, τόνισε η Λαγκάρντ.
Διαβάστε ακόμη:
Λαγκάρντ: Προειδοποιεί για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας
Περιορίστηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έφη Κουτσουρέλη: Μήνυμα ανατροπής της διοίκησης του ΣΕΠΕ – «Γιώτα Παπαρίδου, φύγε»
- Μαρία και Αννα Αγγελικούση, Λιβανός, Λάτσης, Μαρτίνος, Προκοπίου, Οικονόμου αμφισβητούν αποφάσεις του ΙΜΟ
- «Ρελάνς» της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών
- Γιατί ο Νίκος Δένδιας «στοχεύει» στη Μέση Ανατολή – Τα 14 ταξίδια και η στρατιωτική διπλωματία
