ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ενώ η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και το σημαντικό σε μέγεθος δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης υποστηρίζουν τη δραστηριότητα της παγκόσμιας οικονομίας και της ζώνης του ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν καλυμμένες από αβεβαιότητα σχετικά με την επανεμφάνιση της πανδημίας και την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού», ανέφερε αρχικά η κ. Λαγκάρντ.
«Τα επίμονα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κοροϊό (COVID-19) και η σχετική επέκταση και σύσφιξη των μέτρων περιορισμού συνεχίζουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Κοιτώντας μπροστά, η πρόοδος με τις εκστρατείες εμβολιασμού και η προβλεπόμενη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στηρίζουν την προσδοκία μιας σταθερής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω ορισμένων ιδιοσυγκρασιακών και προσωρινών παραγόντων και της αύξησης των τιμών ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν συγκρατημένες στο πλαίσιο της σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης και της αδύναμης ζήτησης», πρόσθεσε.
«Η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών κατά την πανδημική περίοδο παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ παρέμειναν πρόσφατα σε γενικές γραμμές σταθερέ, μετά την αύξηση των επιτοκίων της αγοράς στις αρχές του έτους. Αλλά παραμένουν και κίνδυνοι για τις ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβεβαιώσει εκ νέου τη στάση του σχετικά με τη νομισματική πολιτική.»
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως η ΕΚΤ αποφάσισε:
–Να διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβλητα. «Αναμένουμε να παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου έχουμε δει τις προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά το 2%, αλλά κάτω από αυτό, εντός του ορίζοντα προβολής μας. Μια τέτοια σύγκλιση αντανακλάται σταθερά στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού».
–Να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης της πανδημίας (PEPP) με ένα συνολικό κονδύλιο 1.850 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022, «και, εν πάση περιπτώσει, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορονοϊού έχει ολοκληρωθεί», όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεδομένου ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και τις προοπτικές πληθωρισμού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να διεξάγονται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους», πρόθεσε.
Όπως ανέφερε θα αγοράσει με ευελιξία, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτρέψει τη σύσφιξη των προϋποθέσεων χρηματοδότησης που δεν συνάδει με την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. «Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ των δικαιοδοσιών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγοράς περιουσιακών στοιχείων που δεν εξαντλούν τον φάκελο πάνω από τον καθαρό ορίζοντα αγοράς του PEPP, ο φάκελος δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Ομοίως, ο φάκελος μπορεί να βαθμονομηθεί εκ νέου εάν απαιτείται για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για την αντιμετώπιση του αρνητικού πανδημικού σοκ στην πορεία του πληθωρισμού», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
–Να συνεχίσει να επανεπενδύει τις πληρωμές από λήξεις χρεογράφων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2023. «Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής».
–Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχύσουν την προσαρμοστική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής μας και να τελειώσουν λίγο πριν ξεκινήσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».
–Να συνεχίσουμε την επανεπένδυση, εξ ολοκλήρου, των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράστηκαν βάσει του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, «και, εν πάση περιπτώσει, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και άφθονο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης».
–Να συνεχίσει να παρέχουμε άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης. «Συγκεκριμένα, η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) κατέγραψε υψηλή απορρόφηση κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση που λαμβάνεται μέσω του TLTRO III παίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη τραπεζικού δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
«Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για όλους τους τομείς της οικονομίας και ως εκ τούτου στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζουν τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Θα συνεχίσουμε επίσης να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο μας με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για συμμετρία», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, προχωρώντας σε οικονομική ανάλυση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, η οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως να συρρικνώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται για το δεύτερο τρίμηνο.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, στο μεταξύ, έχουν δείξει ανθεκτικότητα παρά την αποδυνάμωση των εταιρικών ισολογισμών και την αυξημένη αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook.
Για το επόμενα διάστημα η ΕΚΤ περιμένει η πρόοδος από τις συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού να οδηγήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2021.
Τόνισε δε πως οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ως απάντηση στην έκτακτη κατάσταση λόγω πανδημίας θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να παραμείνουν στοχευμένα και με προσωρινό χαρακτήρα.
Κάλεσε τέλος και πάλι τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να “τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Όπως τόνισε, «τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την έγκαιρη κύρωση της απόφασης σχετικά με τους ίδιους πόρους, να οριστικοποιήσουν άμεσα τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους και να διοχετεύσουν τα κεφάλαια σε παραγωγικές δημόσιες δαπάνες, συνοδευόμενες από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Amazon: Επιπλέον 4 δισ. δολάρια στην Anthropic
- Όρμπαν: Προσέξτε τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά, δεν είναι ούτε φλυαρία ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα
- Ευρωαγορές: Άλμα 1,18% για τον Stoxx 600 – Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
- Στυλιανίδης – Ουράλογλου: Επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας