• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Καταλύτης για τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών εξελίσσεται σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα, την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν πότε μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

    Παρότι ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το 2024, η Λαγκάρντ είπε στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται περισσότερη διασφάλιση ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στον στόχο του 2%.

    «Η άνοδος των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει όλο και σημαντικότερος παράγοντας στις δυναμικές του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Η συμβολή της κερδοφορίας στις πιέσεις των τιμών συνέχισε να περιορίζεται, δείχνοντας ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αυξήσεις μισθών καλύπτονται τουλάχιστον εν μέρει από τα περιθώρια κέρδους», συμπλήρωσε.

    Economists Expect Four ECB Rate Cuts This Year |
    Οι οικονομολόγοι αναμένουν τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος

    Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συζητούν πότε μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να μειώνουν τα επιτόκια – χωρίς να αναζωπυρώσουν τις τιμές για άλλη μια φορά.

    Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας πρώτης μείωσης τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία έχει υποστηρίξει δημόσια την δεύτερη επιλογή, επιθυμώντας να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη των 20 κρατών.

    H Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι ενώ ο λεγόμενος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ συνεχίζει να καταδεικνύει ισχυρές πιέσεις, οι συμβάσεις εργασίας δείχνουν ότι η κατάσταση εξισορροπήθηκε εν μέρει το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ προειδοποίησε πρόσφατα για τη μείωση του κόστους δανεισμού πολύ σύντομα, αναφέροντας τον σταθερό πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, τις χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ως παράγοντες κινδύνου για τις τιμές.

    Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χόακιμ Νάιτζελ, είπε ότι η ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς, παρά πολύ αργά, προειδοποιώντας για «μια υψηλότερη τιμή στο τέλος σε οικονομικούς όρους» στην περίπτωση της πρόωρης κίνησης.

    Euro-Area Inflation Has Been Slowing
    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός Fabio Panetta είπε το Σαββατοκύριακο ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα πρέπει να γίνει σύντομα.

    Πολλοί βλέπουν ότι ο πληθωρισμός βυθίζεται πιο γρήγορα από ό,τι υποδηλώνουν επί του παρόντος οι προβλέψεις της ΕΚΤ, με τον δομικό πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει σημαντικά το 2023, αν και η πρόοδος μέχρι στιγμής φέτος ήταν λιγότερο αξιοσημείωτη.

    «Ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα – υποχωρεί σταδιακά, αλλά το κομμάτι των υπηρεσιών έδειξε σημάδια επιμονής», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Η οικονομία, εν τω μεταξύ, απέφυγε οριακά την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    «Τα νέα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν αναιμική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ωστόσο, ορισμένες έρευνες καταδεικνύουν ανάκαμψη μέσα στο έτος», σημείωσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Διχασμένοι οι Βρετανοί τραπεζίτες

    Ebury: Πιθανή η πρώτη μείωση επιτοκίων του Ευρώ τον Ιούνιο



    ΣΧΟΛΙΑ