Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, εφόσον οι κρίσεις δεν εκτροχιάσουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο CNBC.

Όπως ανέφερε η κα Λαγκάρντ, οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη «παρατηρούν μια διαδικασία αποπληθωρισμού» που επί του παρόντος είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της ΕΚΤ. Αναμένεται πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025.

1

«Εάν δεν έχουμε κάποιο μεγάλο σοκ με τις (γεωπολιτικές) εξελίξεις, οδεύουμε προς μια στιγμή που πρέπει να μετριάζουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική που έχουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε «εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», είπε η Λαγκάρντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις έρχονται μόλις πέντε ημέρες αφότου η ΕΚΤ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιο καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός. Κάτι τέτοιο θα ήταν η πρώτη μείωση από την ημέρα που  οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αύξησαν το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές. Μάλιστα, με την οικονομία των ΗΠΑ να είναι ακόμα «καυτή», είναι πλέον πιθανό η ΕΚΤ να προηγηθεί της FED στην χαλάρωση της πολιτικής της.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Gabriel Makhlouf και ο Φινλανδός ομόλογός του Όλι Ρεν επανέλαβαν ότι ο Ιούνιος πιθανότατα θα δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Πηγαίνοντας στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν τρεις κινήσεις αυτού του μεγέθους το 2024.

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας περισσότερο την προσοχή σε μια «διαδοχή γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έχουν αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων.

Παρά τη «σχετικά μέτρια» αντίδραση στις τιμές της ενέργειας στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως παραμένει επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι το «ταξίδι» του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% θα είναι ένας «ανώμαλος δρόμος».

«Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία διαδρομή επιτοκίων – εξαρτόμαστε από δεδομένα», είπε. «Εφαρμόζουμε την κρίση στο τέλος της ημέρας».

Διαβάστε επίσης

Νέα ψυχρολουσία από τον Πάουελ: Υπάρχει «έλλειψη προόδου» στη μείωση του πληθωρισμού, θα διατηρήσουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί

Βουτιά 1,4% για τον DAX, κάτω από τις 500 μονάδες επέστρεψε ο Stoxx 600 – Στο -1,8% ο FTSE 100 στο Λονδίνο

Υπ. Οικονομικών: Πώς σχολιάζει την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024