«Το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτό», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση σχετικά με το αν η επόμενη μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία», πρόσθεσε.

1

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%, τόνισε κατά την ομιλία της η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, τόνισε.

Οι εισερχόμενες πληροφορίες δείχνουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο. Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να ηγούνται της ανάκαμψης, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αγαθών ήταν αδύναμες. Οι επενδυτικοί δείκτες υποδηλώνουν υποτονική ανάπτυξη το 2024, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, συμπλήρωσε.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο, στο 6,4% τον Μάιο, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ.

Η απασχόληση, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, υποστηρίχθηκε από την περαιτέρω αύξηση του εργατικού δυναμικού, το οποίο αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Για τον πληθωρισμό

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο.

Αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει λόγω των επιδράσεων που σχετίζονται με την ενέργεια. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μας και της εξασθένησης του αντίκτυπου της περασμένης αύξησης του πληθωρισμού. Τα μέτρα για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά, με τα περισσότερα να βρίσκονται στο 2% περίπου.

Οι κίνδυνοι

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος από τον αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο, επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.