• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Δεν χρειάζεται να έχουμε τον πληθωρισμό υπηρεσιών στο 2%

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να δει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών – μια βασική μέτρηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της που καθορίζουν πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια – να επιβραδύνεται στο 2%, ανέφερε η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Προφανώς, δεν χρειάζεται να έχουμε τις υπηρεσίες στο 2%, επειδή τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2% και στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε μιλώντας σε πάνελ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

    «Ωστόσο πρέπει να δούμε πραγματικά τι κρύβεται πίσω από αυτό», πρόσθεσε.  «Και αυτό που κρύβεται πίσω είναι πολλοί μισθοί. Στις υπηρεσίες η συνιστώσα της εργασίας έχει ένα πολύ υψηλό μερίδιο. Οι μισθοί υποφέρουν επίσης από τον αντίκτυπο της υστέρησης του εργασιακού συστήματος που έχουμε στην Ευρώπη».

    Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μετριάστηκε τον Ιούνιο στο 2,5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη, οι υπηρεσίες παρέμειναν σταθερές στο 4,1%. Τέτοιες πιέσεις τιμών κάνουν πολλούς αξιωματούχους της ΕΚΤ να είναι επιφυλακτικοί να υποσχεθούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, μετά την αρχική τους μείωση τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Θετικά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις

    ΠΑΣΟΚ για ακρίβεια: Το κόστος ζωής αυξάνεται με ευθύνη της κυβέρνησης

    Νίκος Παπαθανάσης: Στην πρώτη τριάδα της ΕΕ η Ελλάδα για δράσεις από το ΕΣΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ