ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα και το 2022, εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων και υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατείνεται ότι η παγκόσμια απήχηση του νομίσματος, συνδέεται με ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ο διεθνής ρόλος του ευρώ ήταν ανθεκτικός το 2022, με το μερίδιό του σε διάφορους δείκτες της χρήσης διεθνών νομισμάτων κατά μέσο όρο κοντά στο 20%. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα της ετήσιας ανασκόπησης του διεθνούς ρόλου του ευρώ , που δημοσιεύτηκε σήμερα από την ΕΚΤ.
Όπως υποστηρίζει, το περασμένο έτος, στιγματίστηκε από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως.
«Παρά τους νέους κραδασμούς που δέχεται η οικονομία, ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε ανθεκτικός το 2022. Αυτή η ανθεκτικότητα ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πώς θα ο υποστηριχθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ
«Εντούτοις, το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτό το νέο τοπίο, επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής, υποχρεώνοντάς τους, να δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις, προκειμένου να παραμείνει ψηλά το ευρώ».
Το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά διαθέσιμα, αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 20,5% το 2022.
Αυξήθηκε επίσης στα περισσότερα άλλα τμήματα της αγοράς, όπως στους διακανονισμούς συναλλάγματος και στα υπόλοιπα των διεθνών χρεογράφων, δανείων και καταθέσεων.
Ταυτόχρονα, ο διεθνής ρόλος του ευρώ στην έκδοση ομολόγων σε ξένο νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πράσινων ομολόγων, καθώς και στην τιμολόγηση εισαγωγών και εξαγωγών εκτός ευρωζώνης, παρέμεινε σταθερός.
Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί κατά κύριο λόγο από μια βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών.
Το Ευρωσύστημα σημειώνει η ΕΚΤ, υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
«Η περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, θα είναι καίριας σημασίας για την αύξηση της ανθεκτικότητας του διεθνούς ρόλου του ευρώ, σε μια δυνητικά πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Fabio Panetta.
Τρία ειδικά χαρακτηριστικά
Σημειώνεται ότι η φετινή ενδιάμεση έκδοση της έκθεσης περιλαμβάνει τρία ειδικά χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ.
Το πρώτο ρίχνει φως στο μέλλον του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το δεύτερο ειδικό στοιχείο εξετάζει τα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ένα κορυφαίο διεθνές νόμισμα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα άλλο, βασιζόμενο στη νέα έρευνα της ΕΚΤ, σχετικά με τα νομισματικά πρότυπα τιμολόγησης μεταξύ χωρών που γειτνιάζουν με την ευρωζώνη.
Παράλληλα, το τρίτο χαρακτηριστικό εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα διεθνή νομίσματα στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά και παρέχει πληροφορίες για τους καθοριστικούς παράγοντες επιλογής νομίσματος στον διασυνοριακό τραπεζικό δανεισμό.
Διαβάστε επίσης:
Τζερόμ Πάουελ: Η Fed έχει δρόμο ακόμα στην αύξηση των επιτοκίων
ΗΠΑ: Ποιος θεωρείται «οικονομικά άνετος» σε 12 μεγάλες πόλεις
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωστής Χατζηδάκης: Ο Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του – Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση
- Ντόναλντ Τραμπ: «Αχίλλειος πτέρνα» το υψηλό δημόσιο χρέος για την εφαρμογή της οικονομικής του ατζέντας
- Ασπίδα ΕΚΤ: Ταχύτερη μείωση επιτοκίων, αν χρειαστεί, στην εποχή Τραμπ
- Άδωνις Γεωργιάδης για Σαμαρά: O πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο χθες