• Οικονομία

    Κρίσιμες αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο και το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ μετά τις Ευρωεκλογές

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σημαντικές εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά θα πάρουν σειρά προς διευθέτηση μετά τις ευρωεκλογές με το καλοκαίρι να προμηνύεται θερμό για το οικονομικό επιτελείο σε πολλά μέτωπα.

    Συγκεκριμένα θα μπουν στην τελική ευθεία δύο σημαντικές διεργασίες: Η πρώτη είναι η διαβούλευση για το νέο 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων με την κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας να λαμβάνει από την Κομισιόν τις βασικές κατευθυντήριες με στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τα νέα όρια αύξησης δαπανών που θα είναι βασικός πυλώνας στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Η διαδικασία αυτή δεν είναι ασύνδετη με τη δεύτερη διεργασία που είναι η πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το να επιτραπεί στην Ελλάδα να αξιοποιήσει το σκληρό πυρήνα του «μαξιλαριού» των ταμειακών διαθεσίμων για να μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος.

    Πρόκειται για τα 15,7 δισ. ευρώ από τα σχεδόν 37 δισ. ευρώ του μαξιλαριού, τα οποία είναι κλειδωμένα ως αυστηρή εγγύηση βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει το 2018 ως προϋπόθεση για να βγει τότε η χώρα από το Μνημόνιο.

    Τα κεφάλαια αυτά μπορεί η χώρα να τα αξιοποιήσει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ESM που είναι εκείνος ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο και η απόφαση του θα πρέπει να αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Η όποια συμφωνία αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης εδώ και καιρό και μένει να φανεί το εάν τελικά θα μετουσιωθεί αυτή η συζήτηση σε μια συμφωνία με τον ESM όπως επίσης και το πλαίσιο στο οποίο σταδιακά αυτά τα κεφάλαια θα μειώσουν το χρέος μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Το χρέος

    Η απομείωση του χρέους είναι άλλωστε στην καρδιά και της ευρύτερης διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες για το νέο 4ετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς ο κεντρικός του στόχος θα πρέπει να είναι ότι θα διασφαλίζει πως το χρέος θα παραμένει σταθερά σε πτωτική τροχιά.

    Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την «αποδοχή» του ελληνικού χρέους από τις αγορές, το οποίο παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης που έχει, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα υψηλό με το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να παραμένει κατά πολύ άνω του 100% του ΑΕΠ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό ο ΟΔΔΗΧ έχει εντάξει στη στρατηγική του τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους βελτιώνοντας και την αξιοπιστία της χώρας ως εκδότη στις αγορές.

    Φέτος αναμένεται μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή ύψους έως 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου  που θα πρέπει να περάσει μια διαδικασία εγκρίσεων προτού ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

    Όλες αυτές οι εξελίξεις και πρωτίστως οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας και το σχέδιο απομείωσης του χρέους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αξιολογήσεις από τους οίκους μέχρι το τέλος του έτους.

    Εντός του δεύτερου εξαμήνου αναμένονται επίσης και σημαντικές αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους με μεγάλο σταθμό την 13η Σεπτεμβρίου και την αξιολόγηση από την Moody’s που αναμένεται να δώσει, τελευταία, στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Βάσει προγραμματισμού οι αξιολογήσεις του δευτέρου εξαμήνου αφορούν στη Scope στις 12 Ιουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου, την DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, τη Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου και τη Fitch, πάλι στις 22 Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα «καμπανάκια» για την οικονομία και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις

    Γιατί η Πειραιώς είναι από τις πιο υποτιμημένες μετοχές και το «διαμάντι» Βιοχάλκο

    100.000 εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2024 – Ποιες είναι οι «τυχερές» κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ