ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, οι «παράπλευρες απώλειες» που μπορεί να υποστεί η ελληνική οικονομία από την πολεμική κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας εκτιμάται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το εύρος και το μέγεθος τους δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί, διότι ουδείς μπορεί με σχετική ασφάλεια να προβλέψει που θα φθάσουν οι τιμές κυρίως του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αναμενόμενη κούρσα θα προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και μεγαλύτερη αφαίμαξη από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εξαιτίας των αυξημένων δαπανών για θέρμανση και κίνηση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο το αυξημένο κόστος ενέργειας στην παραγωγή εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει στις τελικές τιμές του καταναλωτή.
Το σκηνικό αυτό συνθέτει ένα νέο, σφοδρότερο εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών, κύμα ακρίβειας στην αγορά, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρέωσεων.
Κάθε μήνας που περνά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύεται σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της τάξεως του 6% θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το Μάρτιο.
Αρνητικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η εκτόξευση των τιμών έχει δημιουργήσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά σε λογαριασμούς ρεύματος, παράλληλα με τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ), αλλά και τις δόσεις των δανείων τους.
Μάλιστα, η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο όσο παραμένει τεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι παρατείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις, το ρεκόρ του πληθωρισμού, συνεπώς και της ακρίβειας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η Capital Economics ότι σε περίπτωση πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθούν σε επίπεδα 120 -140 δολαρίων με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ανέβει ακόμα περισσότερο κατά 2%, σε σχέση με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί μια τέτοια πρόβλεψη, θα σημάνει ότι και η χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπη με μια νέα αύξηση τιμών, κι αυτό γιατί οι τεράστιες αυξήσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε ρεύμα και φυσικό αέριο αφορούσαν τις χονδρικές τιμές, οι οποίες δεν έχουν περάσει ακόμα στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Μια δυσμενής εξέλιξη στην Ουκρανία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές θα δημιουργούσε ένα δεύτερο ισχυρό κύμα ακρίβειας εντός της άνοιξης, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου οι προβλέψεις για το ποσοστό του πληθωρισμού εντός του 2022. Από το 0,8% που προβλέπει επίσημα ο προϋπολογισμός στην περιοχή του 3,5% που εκτιμά η Κομισιόν και λόγω του νέου κύματος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα…
Σύννεφα και στο μέτωπο της Φορολογίας
Είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός οι φορολογούμενοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το ποσό που δεν έχει καταβληθεί κατά τις πρώτες 50 ημέρες του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για νέα αύξηση των απλήρωτων οφειλών προς το δημόσιο, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έχει «στερέψει» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Δάνεια: Την ίδια ώρα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ορισμένες αθετήσεις καταβολής δόσεων σε δάνεια, τα οποία μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη ρευστότητας από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των πολιτών προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες με τα χρήματα που διαθέτει, όπως είναι οι μετακινήσεις, η αγορά τροφίμων και η πληρωμή των λογαριασμών, καθώς μπορεί να απειληθούν ακόμα και με διακοπές ρεύματος.
Λογαριασμοί: Τον τριπλό «πονοκέφαλο» συμπληρώνουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με τα ποσά που καταφθάνουν προς πληρωμή στα χέρια των καταναλωτών να προκαλούν «ηλεκτροσόκ». Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα νούμερα είναι τριψήφια ή και τετραψήφια, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν ακόμα και έναν βασικό μισθό. Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι θα αρχίσουν να σκάνε «κανόνια» και στην πληρωμή των λογαριασμών, καθώς όπως δηλώνουν πολίτες και επαγγελματίες, οι κρατικές ενισχύσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς.
Διαβάστε επίσης
Kαμπανάκι Ρέγκλινγκ για παροχές – Επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα
Οι δέκα τάσεις που διαμορφώνουν το εργασιακό τοπίο το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα