ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Άφησα το μυαλό μου να ταξιδέψει σήμερα 9 χρονιά πίσω, τον Ιούλιο, τότε που κάποιος είπε στην αγάπη του ότι έκλεισε τις τράπεζες. Δεν ξέρω τι έκανε η αγάπη του, αλλά σίγουρα μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρές έξω από τις κλειστές τράπεζες για να πάρουν 60 ευρώ την ημέρα», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας.
Σημείωσε δε, πως η Attica Bank αποτελούσε μια εκκρεμότητα για το τραπεζικό σύστημα εδώ και 12 χρόνια, εξηγώντας τους λόγους για μη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Όπως τόνισε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την απώλεια μη εγγυημένων καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ (909 εκατ. ευρώ μη εγγυημένες καταθέσεις για Attica Bank και 726 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια), ενώ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχανε την περιουσία του στην Attica Bank.
«Τι θα συνέβαινε αν δεν δεχόμουν τη συμφωνία; Πήρα επιστολή από τον διοικητή της ΤτΕ, που έλεγε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις δυο τράπεζες. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως στην επιστολή του Διοικητή της ΤτΕ αναφερόταν ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων και η κατάρρευση των δυο τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες συνολικά», καθώς «καμία από τις δυο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου περί μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και θα χάνονταν».
Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία πρέπει να στηριχθεί, καθώς δεν υπήρχε καμία καλύτερη πρόταση για την Attica, αλλά και την ελληνική οικονομία.
«Η JP Morgan έκανε έλεγχο για να δει αν υπάρχει επενδυτής που έδινε το ίδιο ή καλύτερο τίμημα. Ολοκλήρωσε τον έλεγχο, δεν βρέθηκε κανένας, άρα δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν γίνεται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουμε μια θετική εξέλιξη. Ναι, με στήριξη του κράτους, αλλά κάνουμε το αυτονόητο. Δίνουμε λύση που είναι επωφελεία των καταθετών, της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις βολές της αντιπολίτευσης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Ουδέν ψευδέστερον ότι έχουμε ζημιά από την διαδικασία των τραπεζών, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κέρδη που έχουμε από τις τράπεζες μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 4 δις. Ευρώ. Όμως από την αντιπολίτευση έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει επίθεση και δολοφονία χαρακτήρων οπότε δεν κοιτάμε τα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τις τράπεζες
Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός στη χώρα μας, ο οποίος ενισχύεται περαιτέρω με τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.
Όπως σημείωσε οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 7% και με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουν καλύτερα τον αναβαλλόμενο φόρο. Παράλληλα, το κράτος επέτρεψε και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια πλέον των καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικά δάνεια, ενώ υποχρέωσε τους servicers να γίνουν πιο διαφανείς στις συμπεριφορές τους.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «εργαλείο» του εξωδικαστικού μηχανισμού, που μόλις χθες εντάχθηκαν με νέα ΚΥΑ στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τα ΑΜΕΑ. Με βάση τα στοιχεία, κατά το α’ τετράμηνο του έτους οι αιτήσεις του εξωδικαστικού σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 25.000 .
Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα οφέλη της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών IRIS, που μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί από 2,5 εκατ. πολίτες.
Ο Γ. Καραμέρος του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με τη συγχώνευση. «Θέλουμε τον τραπεζικό ανταγωνισμό αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την καλύτερη πρόσβαση επιχειρήσεων σε τραπεζικά δάνεια. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις θυσίες των φορολογουμένων και δεν μπορούμε να συναινέσουμε», τόνισε.
Είπε επίσης ότι το κόστος από την αποκρατικοποίηση των τραπεζών έχει φτάσει για τους πολίτες τα 40 δισ. ευρώ και με τη συγχώνευση που συζητάμε τώρα, αυτός ο αριθμός μεγαλώνει. Δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον Έλληνα πολίτη.
Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος, τόνισε. Δίνουμε 950 εκατ. ευρώ για στήριξη της Tράπεζας Αττικής, για να περιορίσει το Δημόσιο το ποσοστό του στην τράπεζα.
«Μόνο το 1/3 των καταθέσεων είναι εγγυημένες. Μεθοδευμένα φέρνει η κυβέρνηση τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δημιουργήσατε τεχνηέντως ένα αδιέξοδο εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε.
«Το νέο σχήμα, με 7 δισ. ενεργητικό, έχει το ειδικό βάρος να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, όταν οι άλλες συστημικές τράπεζες έχουν 100 δισ.;», διερωτήθηκε.
Η ομιλία Πέτσα
Για επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το δημόσιο, τους οφειλέτες και τις τράπεζες έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.
Οπως είπε, από το 2019 η οικονομία εισήλθε σε τροχιά δυναμικής πορείας, που σφραγίστηκε το 2023 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προκλήσεων στον τραπεζικό κλάδο, είναι καθοριστικής σημασίας η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια, τόνισε.
Οπως είπε, πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank κατά 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα τράπεζα μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 60% σε 3% και θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη. Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει στην πλειοψηφία σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δύο τράπεζες με επιβαρυμένο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον όχι μόνο σώζονται αλλά μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού μας συστήματος.
Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε σοβαρές συνέπειες. Δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης των δύο τραπεζών, θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους και στην απώλεια καταθέσεων, ενώ θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι κίνδυνοι από τη μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν τεράστιοι, ο βασικότερος όλων θα ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης, που θα καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μας.
Η ομιλία Γερουλάνου
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος τόνισε:
«Έχουμε ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα; Ναι, διευρύνοντας την παραγωγική βάση. Να βάλουμε περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης», επεσήμανε.
Χρειαζόμαστε σύστημα που θα χρηματοδοτήσει τους βασικούς παίκτες της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε έλλειψη ανταγωνισμού, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους όρους των τραπεζών…
Πρέπει να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό. Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του πέμπου πυλώνα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για τους όρους, τόνισε ο κ. Γερουλάνος, θέτοντας δύο ερωτήματα:
- Κατά πόσο λύνει η σύμβαση το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.
- Γίνεται με όρους που συμφέρουν τον Ελληνα φορολογούμενο;
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξυγίανση πιο νωρίς;» διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι σε τέτοιο σενάριο θα γινόταν με καλύτερους όρους η συγχώνευση με την Παγκρήτια.
«Υπάρχει οτιδήποτε στη συμφωνία που μας οδηγεί σε βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ή φτιάχνουμε άλλη μια τράπεζα που θα εκμεταλλευθεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση;», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης
Γιατί Κασσελάκης και επιχειρηματικά συμφέροντα «χτυπούν» τον Εξάρχου; Άρθρο παρέμβαση
Γιάννης Στουρνάρας για Attica Bank: Πήραμε ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb – Πότε οι ιδιοκτήτες πότε θα θεωρούνται «επιχειρηματίες»
- ΧΑ: Στις 1.478 μονάδες με ασθενείς πτωτικές τάσεις – Θετική εικόνα για Elvalhalcor, Viohalco και Lamda Development
- Συναγερμός στις Φυλακές: Δραπέτευσαν δύο κρατούμενοι – Είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες και ληστείες
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανακοίνωσε την αποχώρηση του Gagik Apkarian από το ΔΣ – Οι ευχαριστίες του Γιώργου Περιστέρη