Τη λογική της οικονομικής διπλωματίας και πως αυτή επιδρά στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες με φόντο ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον ανέλυσαν στη συζήτησή τους ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Kώστας Φραγκογιάννης, με τον διευθυντή του thepresident.gr, Γιώργο Μουρούτη κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, ως περίοδο που πρωταγωνιστεί η οικονομική διπλωματία, ελέω και του πολέμου της Ουκρανίας χαρακτήρισε το παρόν χρονικό διάστημα ο Γιώργος Μουρούτης, με τον υφυπουργό να εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση φέρει αντίρροπες δυνάμεις:

1

Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι χώρες που εισάγουν, εξάγουν και έχουν συναλλαγές, υπάρχει η συνολική ανάπτυξη και από την άλλη οι επιπτώσεις σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο σε σχέση με την επιβάρυνση που η παγκοσμιοποίηση προκαλεί στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική διπλωματία έχει εντάξει κάτω από τη στέγη της όλους τους φορείς που την αφορούν, με στόχο και ένα “νοικοκύρεμα” της γραφειοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς δεν περικλείει μόνο εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την ενίσχυση της δραστηριοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων που υποστηρίζει τις ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη στην θετική επίδραση του Οργανισμού ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς διασφαλίζει ότι οι μικρής εμβέλειας παραγωγοί θα λάβουν τα χρήματά τους, ακόμα και μετά από συναλλαγή με μια μακρινή χώρα.

Φραγκογιάννης: Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να κουβεντιάσουμε με την Τουρκία, εκτός αυτών που μας χωρίζουν

Σε αυτό το πλαίσιο ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της Ρωσοουκρανικής κρίσης, τονίζοντας ότι υπάρχουν 43 ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, υφίσταται αδυναμία εισαγωγών στην Ελλάδα από τις δύο χώρες, παρατηρούνται ζητήματα όσον αφορά προϊόντα αγροτικής σημασίας και στον απόηχο αυτής της κατάστασης, από το Υφυπουργείο γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, αλλά και να βρεθούν λύσεις για το πολύ σημαντικό ενεργειακό θέμα.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος, εξάλλου, της παρουσίας του κ. Φραγκογιάννη στο Forum ήταν η αναφορά στην θετική ατζέντα, 25 θεμάτων, με την Τουρκία: Όπως υποστήριξε «εκτός από τα θέματα που μας χωρίζουν, υπάρχουν θέματα που μπορούμε να κουβεντιάσουμε με την Τουρκία, όπως ενεργειακά, ναυτιλιακά, υποδομών όπως η Γέφυρα του Κήπου, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα momentum που μπορεί να ευνοήσει και τις πολιτικές σχέσεις.

Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς το Μάρτιο αναβλήθηκε λόγω του πολέμου, με την συμμετοχή 48 χωρών και 580 δράσεων.

Διαβάστε επίσης:

Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη η Eurobank να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση

Γρηγόρης Δημητριάδης: Οι διεθνείς συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για τα ταμεία διαχείρισης κρατικής περιουσίας

Καπασούρης (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ): Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα scoring system που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη