Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τραπεζικό στέλεχος και πασίγνωστος επιχειρηματίας εμπλέκονται σε «καρουζέλ» που ζημίωσε το Δημόσιο 35 εκατ. ευρώ

Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Μεγάλη υπόθεση τύπου carousel που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ έρχεται στο φως από πόρισμα 350 σελίδων της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Η υπόθεση δεν είναι τωρινή αλλά πήγε πριν από ένα μήνα στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση εμπλέκεται ένας στέλεχος τράπεζας και μάλιστα μέλος διοίκησης τράπεζας που πέρασε και από την κεντρική πολιτική σκηνή σε μικρό κόμμα, κι ένας επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος έγινε γνωστός από άλλη υπόθεση πριν από μερικά χρόνια.

Η υπόθεση αφορά εικονικά τιμολόγια με τον πολύ γνωστό επιχειρηματία να έχει φτιάξει δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, έχουν ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση.

Στην υπόθεση εκτός από τον επιχειρηματία εμπλέκεται και τραπεζίτης ο οποίος έχει διατελέσει μέλος Διοίκησης τράπεζας.

Ακόμη, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε το εν λόγω στέλεχος, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Προστίθεται, επίσης, στο σκάνδαλο και η εμπλοκή ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αξιωματικός αυτός εμφανίζεται να παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Γνωστός επιχειρηματίας

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματία από τη Βόρεια Ελλάδα, έχει ισχυρή δραστηριότητα στην περιοχή και διαθέτει εργοστάσιο. Πριν από 2,5 χρόνια το όνομά του έγινε γνωστό εξαιτίας μιας πολύκροτης υπόθεσης στην οποία ενεπλάκη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει βιασμό από τα αδέρφια Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη, κληρονόμους της δυναστείας Δαυίδ – Λεβέντη, οι οποίοι πάντως αθωώθηκαν πανηγυρικά καθώς δεν προέκυψε καμιά εμπλοκή.

Ο επιχειρηματίας που τώρα εμπλέκεται στο καρουζέλ φέρεται να ήταν φίλος της καταγγέλλουσας, την οποία φέρεται να παρακίνησε να κάνει τις -αστήρικτες όπως αποδείχθηκε- καταγγελίες περί βιασμού.

Διαβάστε επίσης: