Ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για τη μετακόμιση των υπουργείων στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ στη Δάφνη, είναι και επίσημα από χθες ο δήμος Αθηναίων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το έργο, το οποίο τρέχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και του οποίου υπεραμύνεται.

1

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε μεν στο ελλιπές, κατά το δήμο, σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή συγκροτήματος γραφείων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά άφησε και αιχμές για τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, που λαμβάνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης.

«Η δημόσια διαχείριση οφείλεται να γίνει χωρίς βιασύνη. Η κεντρική διοίκηση δεν είναι ένας νοικάρης, να φεύγει όποτε θέλει και κανείς μας δε θέλει ένα κράτος που αποφασίζει χωρίς να συζητήσει. Κανείς δε θέλει μία Αθήνα με 127 τσιμεντένια κουφάρια. Θα ήταν μια ιστορική καμπή για την πόλη, η οποία δημιουργήθηκε γύρω από τη διοίκηση του κράτους. Μετά από 200 χρόνια, σε 20 λεπτά θα άλλαζε χαρακτήρα», τόνισε. Αναγνώρισε, μάλιστα, την ευκαιρία, «η κυβέρνηση να μιλήσει ισότιμα με τον πρώτο δήμο της χώρας, να μη λαμβάνονται αποφάσεις για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τη σχέση μας σε νέα βάση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι συνέπειες για την Αθήνα. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι ότι θα βρεθούμε με πολλές μαύρες τρύπες εντός του αστικού ιστού, πόσω μάλλον που είμαστε ήδη αντιμέτωποι με αυτές σε ιδιοκτησίες του δημοσίου. Η εμπειρία δείχνει ότι το δημόσιο είναι που αφήνει κενά».

«Παλαιακή η άποψη της κυβερνούπολης»

Κατά τον δήμαρχο Αθηναίων, το ΣΔΙΤ της Πυρκάλ «αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στο Ρυθμιστικό, αλλά και πάνω από όλα αυτά, αντίκειται στη σύγχρονη λογική της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, τη δεκαετία του ’70 υπήρχε η λογική των ξεχωριστών χρήσεων, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα όλοι οι χωροτάκτες προτείνουν τη λύση των μεικτών χρήσεων. Είναι και λίγο παλαιακή η άποψη μίας κυβερνούπολης, τουλάχιστον με τα δεδομένα της Ευρώπης. Μιλάμε για μία διπλή παρέμβαση που έχει μία μόνο μελέτη».

«Αν κάνουμε νοερά ένα ταξίδι στο χρόνο, στην Αθήνα του 2030, θα δούμε μία ευπρόσδεκτη, εντυπωσιακή ελπίζω, ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο. Ταυτόχρονα, αν υλοποιηθεί το σχέδιο της Πυρκάλ, θα δούμε μία Αθήνα με 127 άδεια κτίρια, με πολλές από τις διοικητικές της λειτουργίες να μεταφέρονται εκτός των ορίων της πρωτεύουσας. Αυτές δεν είναι εξελίξεις που γίνονται στο κενό, έχει προηγηθεί ένα κύμα αποκέντρωσης: σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, η Αθήνα είναι η μόνη, ενδεχομένως, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που χάνει πληθυσμό, συρρικνώνεται», είπε στην αρχή της εισήγησής του.

K. Μπακογιάννης: αν υλοποιηθεί το σχέδιο της Πυρκάλ, θα δούμε μία Αθήνα με 127 άδεια κτίρια

Το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού που επικαλείται η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου αναφέρει ότι «οι μετακινήσεις εργαζομένων και πολιτών αναμένεται να είναι μαζικές, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η Γραμμή 5 του μετρό δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί σύντομα. Ενδεικτικά, οι άξονες Συγγρού, Βουλιαγμένης, Εθνικής Αντιστάσεως, Κατεχάκη εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής».

Εγγυήσεις για την Αθήνα ζητά ο δήμος

«Ζητάμε να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο, αν δε γίνει μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση – ταυτιζόμαστε με το αίτημα φορέων της πόλης – και να μην προχωρήσει αυτή η κίνηση αν δεν έχουν προηγηθεί οι σχετικές μελέτες», επισήμανε ο δήμαρχος. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι κατά του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό έχουν ταχθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ. Σε

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος Αθηναίων, λέγοντας πως «αν προχωρούσε αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς τη χρήση αυτών των 127 κουφαριών. Κάποια θα μπορούσαν να γίνουν χώροι πρασίνου, όσα δεν έχουν αρχιτεκτονική αξία, άλλα θα μπορούσαν να έχουν χρήσεις κοινωνικής κατοικίας, που είναι μεγάλο ζητούμενο, ειδικά σε μια πόλη που τα ενοίκια ανεβαίνουν. Όμως αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο, χωρίς ικανούς πόρους. Δε μπορούμε να αφήνουμε την Αθήνα στο αυτόματο. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που δουλεύει η δημοτική μας αρχή, με σχέδιο, με σύστημα, με στοχοπροσήλωση. Ελπίζω να εισακουστούμε, οι δημότες είναι και πολίτες».

Το σχέδιο για τις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ που μετρούν 147 χρόνια ιστορίας – από το 1874 – ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2021. Η μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων του Υπερταμείου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ – προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, ενώ το έργο για την κατασκευή βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων. Βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.