Σε πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης της οικονομίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού θα φρενάρουν την ανάπτυξη και πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, θα περάσει σε ύφεση μέσα στο 2023.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την απόφαση της ΕΚΤ για μία νέα πιθανή 10η αύξηση στα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη, με αναλυτές και αγορές να εμφανίζονται διχασμένοι για την επόμενη κίνησή της.

1

Τι προβλέπει η Κομισιόν για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ανάπτυξη της οικονομίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,8% το 2023 και 1,4% το 2024, αντίστοιχα 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις θερινές εκτιμήσεις της οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Η ανάπτυξη των 20 κρατών-μελών της ευρωζώνης προβλέπεται σε 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024 (0,3 π.μ. χαμηλότερα και για τα δύο έτη), τονίζει η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται να μειωθεί στην ευρωζώνη και στην ΕΕ από 8,4% και 9,2%, αντίστοιχα, το 2022 σε 5,6% και 6,5% το 2023, και στη συνέχεια περαιτέρω πτώση σε 2,9% και 3,2% το 2024. Οι αναθεωρήσεις σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις είναι οριακές. Για το 2023, ο πληθωρισμός και στις δύο περιοχές αναμένεται να είναι 0,2 π.μ. χαμηλότερα, με την ισχυρότερη αντιπληθωριστική ώθηση από το λιανικό εμπόριο.

Διχασμός στην ΕΚΤ

Η οικονομική αδυναμία που έχει καταγραφεί και τα σημάδια που έχουν δει εδώ και αρκετές εβδομάδες οι αναλυτές, είναι τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει αρκετούς να εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριο θα είναι ο πρώτος μήνες που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει παύση στα επιτόκια.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στις τελευταίες ομιλίες της απέφυγε να δώσει κάποιο στοιχείο σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράμμισε όμως ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.

Τα γεράκια της ΕΚΤ, οι τραπεζίτες που και στο παρελθόν έχουν κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στην νομισματική σύσφιξη, όπως αυτοί της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Βελγίου υποστηρίζουν το σενάριο μιας ακόμα αύξησης κατά 0,25.

Η ΕΚΤ, ύστερα από εννέα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022, έχει φτάσει τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%.

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που πλέον έχουν δυναμώσει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, οι οποίες αναφέρουν ότι πρέπει να διατηρηθούν ισορροπίες μεταξύ της σύσφιξης και των πιέσεων της οικονομίας, ιδίως μετά τα στοιχεία για επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσα στο τελευταίο δίμηνο, κυρίως από τραπεζίτες του Νότου.

Τον Αύγουστο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είχαν διπλή ανάγνωση καθώς στο σύνολό του αυτός συνέχισε να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 5,3%, όσο και τον Ιούλιο, αλλά ο υποκείμενος υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, τα τελευταία επίσημα στοιχεία είναι αυτά της Eurostat για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν μία αύξηση 0,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο και 0,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης:

Πατέλης στο Bloomberg: Δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους οι φυσικές καταστροφές

Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

Επιτόκια: Αμφίρροπη η συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη – Οι δύο γραμμές στο Διοικητικό Συμβούλιο