Εντός του μήνα εκτιμά η Κομισιόν ότι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, έργο που θα δημοπρατηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως σημειώνει στην πρώτη Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκπόνηση λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας και επιχειρηματικού σχεδίου για το ΟΑΚΑ έχει προχωρήσει, αν και με αργούς ρυθμούς. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 και να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023.

1

Βασικός στόχος παραμένει να διασφαλιστεί ότι το ΟΑΚΑ μπορεί να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για να εγγυηθεί την οικονομική βιωσιμότητα μιας υψηλής ποιότητας αστικής εγκατάστασης αθλητισμού και αναψυχής μακροπρόθεσμα, που καλύπτει όχι μόνο τη συντήρηση, αλλά και τις αναμενόμενες βελτιώσεις και τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, αφού δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του master plan, η κερδοφορία του ΟΑΚΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%. Για το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου το master plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%. Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.

Ο νόμος για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας

Θετική αλλά με αστερίσκους είναι και η μνεία για τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, βάσει του νέου νόμου για το Υπερταμείο (4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-09-2022). Όσον αφορά στις θυγατρικές του Υπερταμείου, η Κομισιόν σημειώνει πως το νέο πλαίσιο τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις, τις προμήθειες και τις αμοιβές, ενώ τους επιτρέπει να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, καθώς και τις οικονομικές τους επιδόσεις.

«Η ΕΕΣΥΠ έχει αρχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις αυτού του νέου νόμου και απαιτεί από τις κρατικές επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου της να υποβάλλουν ενημερωμένα επιχειρηματικά σχέδια με στόχο την επίτευξη φιλόδοξων νέων υπηρεσιών και οικονομικών στόχων. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουν οι κρατικές επιχειρήσεις να λειτουργούν σύμφωνα με τις γραμμές του ιδιωτικού τομέα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η εφαρμογή του νέου νόμου δείχνει αποτελέσματα».