ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο ανθεκτική αποδεικνύεται η ελληνική οικονομία στην κρίση της πανδημίας σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει μείωση 9% το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 6% (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος και για άνοδο κατά 7,9% στις εαρινές προβλέψεις).
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.
Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.
Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.
Μεγαλύτεροι τριγμοί στην Ευρωζώνη
Για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, η Ιταλία με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2% η Ισπανία με 10,9%, η Γαλλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 9,8%.
Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οικονομικός αντίκτυπος της καραντίνας σε όλες τις χώρες ήταν πιο σοβαρός από τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο καθιστά επιτακτικά την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση στα κράτη μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Σύμφωνα με την ενδεικτική κατανομή της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν από το ταμείο ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»