To 2022 θα επανέλθει η ελληνική οικονομία στα προ κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με την 7η αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή. Η ύφεση που θα πλήξει φέτος τη χώρα ανέρχεται στο 9%, ενώ η ανάπτυξη του χρόνου θα ανέλθει στο 6%. Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι παρά τη δυσχερή κατάσταση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση συνέχισε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και πως με τα μέτρα που ελήφθησαν η Ελλάδα κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση της κρίσης.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο πτωχευτικό δίκαιο και την πρόοδο που σημειώθηκε στη διευκόλυνση των επενδυτών με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη δημόσια διοίκηση και την άσκηση της ενεργειακής πολιτικής.
Τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης υπολογίζονται σε 1,9% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ, ως προς το σκέλος της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 2,4% του ΑΕΠ ή 4,1 δις. ευρώ ως προς το σκέλος της αύξησης των δαπανών, και 3,5% ως προς την αύξηση της ρευστότητας ή 3,5% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό πρωτογενές έλλειμμα για φέτος υπολογίζεται σε 5,8% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δις. ευρώ, χωρίς όμως, να έχει υπολογιστεί η δαπάνη της πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Μαζί με το ποσό αυτό το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 6,8% του ΑΕΠ ή περίπου άνω των 11 δις. ευρώ.
Στην έκθεση 130 σελίδων της Κομισιόν υπάρχει, επίσης, μνεία για την απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Τέλος διαπιστώνει καθυστερήσεις στο σχηματισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, άσκηση η οποία έμεινε στα χαρτιά λόγω πανδημίας και αναμένεται να επαναληφθεί μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021.
Σταϊκούρας
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι «πρόκειται για την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σε λιγότερο από ένα χρόνο».
Όπως τονίζει, αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού.
Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνολικού ύψους 20,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Μέτρα τα οποία, μαζί με αυτά που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα υπερβούν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα.
Ενώ κάνει θετική αναφορά και στη διαμόρφωση, μέσω επιτυχημένων εκδόσεων χρέους τους τελευταίους μήνες, και διακράτηση σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να υποστηριχθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με σχέδιο, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, αξιοποιώντας και τους πολλούς διαθέσιμους, πλέον, πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανάταξη της οικονομίας, και την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».