• Οικονομία

    Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα – Έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε 7 χώρες

    • NewsRoom
    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν


    Θετική αλλά και με αστερίσκους είναι η έκθεση της Κομισιόν -στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα η Κομισιόν ξεκινά διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα παραμένει ικανή να αποπληρώσει το χρέος της, με εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, ενώ την ίδια ώρα ανάλογη είναι η εκτίμηση και για το έλλειμμα.

    Επισημαίνει ωστόσο ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία αν και έχει βελτιωθεί η εικόνα τους συνεχίζουν να παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ευπάθειες έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν ανησυχητικές».

    Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

    Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος γι’ αυτά τα επτά κράτη-μέλη τον Ιούλιο και το φθινόπωρο αναμένεται να προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

    Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

    Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως.

    Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

     

     

    Διαβάστε επίσης

    Ακίνητα: Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι ξένοι αγοραστές – €7.000 το τετραγωνικό στη Μύκονο



    ΣΧΟΛΙΑ