ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράταση της ρήτρας διαφυγής, αλλά και προσεκτικές κινήσεις στο μέτωπο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, συνιστά η Κομισιόν παρουσιάζοντας το «εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναφέρει ότι δεν θα παραταθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά τις 20 Αυγούστου του 2022.
Τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών-μελών για το επόμενο έτος θα πρέπει να στηρίζονται σε συνετά μονοπάτια μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής που αντανακλούν τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ που έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση.
Ρήτρα διαφυγής και το 2023
Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 συνέστησε σήμερα η Κομισιόν, παρουσιάζοντας το «εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου». Με αυτή την εισήγηση τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν εκτάκτως τους κανόνες για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους.
Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας δικαιολογούν την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής το 2023 θα δώσει τον απαραίτητο «χώρο» στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν άμεσα όταν χρειαστεί.
Παράλληλα, θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προς μια αυξανόμενη εστίαση σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα και προς τη «δημοσιονομική σύνεση» που απαιτείται για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.
Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διευρύνει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια. «Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων επενδύσεων», τονίζει η Επιτροπή.
«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι συνετή το 2023, ελέγχοντας την ανάπτυξη των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία αυτόματων σταθεροποιητώ και παρέχοντας προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που φεύγουν από τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας».
Διαβάστε επίσης
“Παράθυρο” για να… ξεφύγει από τη ρήτρα διαφυγής αναζητά η κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί