Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Περιεχόμενα
Η Κομισιόν απoφάσισε να δώσει παράταση χρόνου στα υπερχρεωμένα κράτη μέλη – στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, καθώς το Δημόσιο Χρέος φθάνει στο 170% του ΑΕΠ-, προκειμένου να το μειώσουν σε αποδεκτά επίπεδα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι κυβερνήσεις θα διαπραγματεύονται ξεχωριστά τον χρονικό ορίζοντα για την μείωση χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα υλοποιούν.
Αντιδράσεις
Παρά τον σκεπτικισμό κάποιων κρατών-μελών για τις αλλαγές, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, η πρόταση αυτή πρακτικά καταργεί την υποχρέωση, η οποία ήταν κοινή για όλα τα κράτη της Ευρώπης, να προχωρούν σε ετήσιες περικοπές χρέους κατά 1/20 από την υπέρβαση του κατά 60% του ΑΕΠ τους.
Η πρόταση έχει προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο έχει εκφράσει φόβους ότι οι μεμονωμένες διαπραγματεύσεις και η επέκταση του χρονικού ορίζοντα για τη μείωση του χρέους, πρακτικά θα δώσει άλλοθι στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις «δύσκολες» αποφάσεις κατά τη λήξη της θητείας τους.
«Οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματος που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου.
Το σκεπτικό της Κομισιόν
Σύμφωνα με το Reuters, οι αλλαγές είναι απαραίτητες, καθώς η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος και έχει μετατρέψει τις υπάρχουσες απαιτήσεις για μείωση του σε μη ρεαλιστικές.
«Νέες προκλήσεις όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τα ζητήματα του ενεργειακού εφοδιασμού θα απαιτήσουν από εμάς να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια», συνέχισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που προτείνει η Κομισιόν είναι να επικεντρωθούν οι κανόνες στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή στις κρατικές δαπάνες, που δεν αφορούν τους τόκους χρέους, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Αυτό, σύμφωνα με το Reuters θα ανταποκρινόταν στα παράπονα των κυβερνήσεων ότι οι υπάρχοντες κανόνες επικεντρώνονται στο διαρθρωτικό έλλειμμα μιας χώρας – ένα σύνθετο δείκτη που είναι επιρρεπής σε ισχυρές αναθεωρήσεις.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους, στις περιπτώσεις που είναι υψηλό, με βάση τα σχέδια των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει να να σέβονται τους σαφείς όρους της ΕΕ. Μόλις συμφωνηθεί το σχέδιο, η παρακολούθηση θα βασίζεται σε έναν απλό κανόνα δαπανών, ενώ τα αυστηρότερα μέτρα επιβολής θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση », είπε ο Ντομπρόβσκις.
Διαβάστε επίσης: