ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 748 εκατ. ευρώ δίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμών και τονίζει πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κινείται πτωτικά από το 2021 και μετά, υποχωρώντας κάτω από το 200% το 2023.
Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ από το 2022
Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές θα γίνει με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως από του χρόνου και στο εξής θα αλλάξει η «φόρμουλα» καταβολής του φόρου ακινήτων, προκειμένου ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Έτσι, υπάρχει η εισήγηση για καταβολή του φόρου από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και τον Δεκέμβριο, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αποφεύγουν τις ρυθμίσεις οφειλών και θα αποφευχθεί η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Τα μέτρα στήριξης
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης προβλέπεται να συνεχιστούν και το 2022. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2022, ενώ γίνεται μνεία και στη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 70% το 2021 και στο 80% από το 2022 και έπειτα. Η Κομισιόν θεωρεί πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 24%, καθώς μειώνεται το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων.
Οι εκκρεμότητες
Η Κομισιόν επισημαίνει και τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αλλά και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουλίου.
Επίσης καταγράφεται πρόοδος στην παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων και στην ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.
Τα «καμπανάκια»
Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια σειρά από αβεβαιότητες οι οποίες αποτυπώνονται στην έκθεση της ΕΕ. Βασικός «κρίκος» της αλυσίδας προς την ανάπτυξη αποτελεί η πορεία των εμβολιασμών, που έχει επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει ένα μεγάλο κομμάτι στο ελληνικό ΑΕΠ.
Αβεβαιότητα καταγράφεται στο χρόνο ανάκαμψης των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να απορροφήσουν σταδιακά τους κραδασμούς που δημιούργησε η πανδημία, ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η σταθερότητα που θα πρέπει να επιδείξουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την πολιτεία. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει νέες πιέσεις στη ρευστότητά τους, ακόμα και σε καταστάσεις αφερρεγγυότητας, δημιουργώντας νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, αλλά και πτωχεύσεων, με την Κομισιόν να αποφεύγει να αναγράψει ξεκάθαρα αυτή την ορολογία, ωστόσο φαίνεται πως κινείται στο πνεύμα της πρόσφατης έκθεσης της ΕΚΤ που είχε κάνει λόγο για κίνδυνο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Σε μια ακόμα έκθεσή της η Κομισιόν εντάσσει στη λίστα με τις αβεβαιότητες τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά και μια επανεμφάνιση της μεταναστευτικής κρίσης
Ανάπτυξη 4,1% φέτος
Η Κομισιόν εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 4,1%, με 6% το 2022, το 2023 θα φτάσει στο 2,4% και το 2024 στο 1,7%. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα το 2030 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη της τάξεως του 0,7%, ενώ το μακρινό 2040 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.
Η ΕΕ επισημαίνει πως στις προβλέψεις της δεν έχει προσμετρηθεί η θετική επίπτωση που θα έχει στην ελληνική οικονομία η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα που παρακολουθείται υπό ενισχυμένη εποπτεία θα φθάσει το 7,3% του ΑΕΠ το 2021 και το 0,5% του ΑΕΠ το 2022.
Πτώση του χρέους από το 2022
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και τα αποτελέσματα της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στο βασικό σενάριο το χρέος της χώρας μας χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωσή του από το 2022, καθώς η κορύφωσή του ήταν κατά το έτος 2020, φτάνοντας στο 205,6% του ΑΕΠ.
Η ΕΕ αναμένει ότι το ελληνικό χρέος θα αγγίξει στο τέλος της 10ετίας το 168,8% του ΑΕΠ και θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047. Στην περίπτωση του χρέους η Κομισιόν έχει συνυπολογίσει τις θετικές επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη εξαετία.
Διαβάστε επίσης
Στο ραντάρ των πιστωτών η Ελλάδα – Σπριντ για γρήγορες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Κομισιόν: Επιδοτούμενο δάνειο €793 εκατ. για τη στήριξη ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα