ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, δίνει σε έκθεση της η Κομισιόν.
Η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής η πρώτη κατά τη μετά προγραμματική περίοδο της χώρας μας σημειώνει την πρόοδο στα δημοσιονομικά και στη φορολογία, στις τράπεζες, στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, χτυπά για μια ακόμα φορά το “καμπανάκι” για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τα «κόκκινα δάνεια», παρά τη μείωση που έχει καταγραφεί.
Με αυτή την έκθεση το Υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του το χαρτί για μία θετική απόφαση του Eurogroup το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης για το χρέος, αλλά και ένα «μπόνους» 5,2 δισ. ευρώ που αφορά την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF. Το συγκεκριμένο δάνειο βαρύνει με 220 εκατ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ετησίως.
«Η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πόλεμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση,
Επιβράδυνση της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς το α΄ εξάμηνο του 2022, αλλά αναμένεται επιβράδυνση στα επόμενα τρίμηνα, λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.
Παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την Ελληνική οικονομία με κυριότερο την πορεία του Πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τον κίνδυνο ύφεσης.
«Μια μεγαλύτερη επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση θα μπορούσε να υποσκάψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023».
Κριτική για τα μέτρα στήριξης
Η Κομισιόν στην έκθεση της για την Ελλάδα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων (ως ποσοστό του ΑΕΠ ) μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε για το 2022. Υπολογίζονται σε 5,5% του ΑΕΠ για το 2022 και 5,8% του ΑΕΠ για το 2023, με το καθαρό δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται σε 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 2,3% του ΑΕΠ το 2022 κόστος να περιορίζεται σε 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 2,3% του ΑΕΠ το 2022.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στέκεται στο ύψος των παρεμβάσεων αλλά στη στόχευση τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οριζόντια μέτρα στήριξης και όχι στοχευμένα σε ευάλωτες ομάδες όπως έχει ζητήσει η Κομισιόν.
«Τα περισσότερα από τα μέτρα για την ενέργεια δεν φαίνεται να είναι στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις» σημειώνει η Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ