ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ανάπτυξη 6%, πάνω από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, στις χειμερινές προβλέψεις της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως σημειώνει, υπήρξε καλύτερη απόδοση της ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα «φρενάρει» σημαντικά το 2023 και θα υποχωρήσει σημαντικά στο 1% στο τέλος του 2023 για να αυξηθεί ξανά στο 2% το 2024.
Πάντως, η ΕΕ σημειώνει πως μεγάλη στήριξη στην οικονομία θα παράσχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα μέτρα κρατικής στήριξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές της ενέργειας θα μειώσουν τον αντίκτυπο στον υψηλό πληθωρισμό. Μάλιστα, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2023, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο υψηλός πληθωρισμός και οι μισθοί
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά στη συνέχεια, σημειώνει η Κομισιόν.
Ο πήχης πλέον, τοποθετείται στο 10% για φέτος (όσο και η νέα εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών που θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού), ενώ θα μειωθεί στο 6% το 2023 (από το 3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2024.
Η Κομισιόν πάντως, εκτιμά ότι η αύξηση των μισθών θα κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς από τον πληθωρισμό. Μάλιστα, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων που δεν συνδέονται με την αύξηση του τιμάριθμου, δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 4,1% το 2022, κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,8% του ΑΕΠ το 2023, φέρνοντας το πρωτογενές ισοζύγιο σε πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.
Το πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση με μόνιμα μέτρα στήριξης για το 2023 έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει μόνιμες φορολογικές περικοπές, κυρίως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου και μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ το 2024, που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 171,1% του ΑΕΠ το 2022, στο 161,9% το 2023 και στο 156,9% το 2024, υποστηριζόμενο από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ όλα τα έτη και τα χαμηλότερα ελλείμματα το 2023 και το 2024.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% – 2% από το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασυνδεση Ελλάδας Κύπρου: Σκληρή μάχη για τα κόστη-Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΑΔΜΗΕ για τις αποζημιώσεις
- Πλειστηριασμοί: Στα σφυριά του Νοεμβρίου βρίσκονται ξενοδοχεία από τη Χαλκιδική μέχρι τη Βυτίνα
- Πώς η στρεβλότητα της αγοράς υποστηρίζει έναν αναιμικό Προϋπολογισμό
- Πώς βλέπουν οι αναλυτές τις απειλές Τραμπ για τους δασμούς – Γιατί βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες