ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταθερή στις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις.
Πάρα το γεγονός ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες, με τις επιπτώσεις της πανδημίας και κατ’ επέκταση την πορεία του τουρισμού να ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά πως φέτος η ελληνική οικονομία να “τρέξει” φέτος με ρυθμό 4,3% και το 2022 με 6%.
Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά την εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο.
Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να χαλαρώνονται στις αρχές Μαΐου και ακολούθησε αύξηση των περισσότερων κορυφαίων δεικτών εμπιστοσύνης. Οι έρευνες της βιομηχανίας κατά την ίδια περίοδο έδειξαν την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης αγαθών.
“Κλειδί” ο τουρισμός
Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021.
Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών σε ολόκληρη τη χώρα, τα μέτρα πολιτικής έκτακτης ανάγκης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση που θα δώσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.
Πληθωρισμός
Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισροών, αλλά η περιορισμένη μετάβαση στις τιμές καταναλωτή, σε συνδυασμό με τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών , αναμένεται να περιέχουν οποιαδήποτε ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή. Ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022.
Αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που οφείλονται στο COVID-19.
Προσοχή στην απόσυρση των μέτρων στήριξης
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν με προσοχή, για να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες και την ιδιωτική κατανάλωση.
Διαβάστε ακόμη:
Προ των πυλών το νέο τηλεφωνικό κέντρο του e-ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων
ΚΕΦίΜ: 179 από τις 365 μέρες του 2020 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές
Ιωάννης Τσακίρης (Υφ. Ανάπτυξης) στο mononews: Απλούστερο το νέο ΕΣΠΑ των 26 δισ. – Πόσα χρήματα θα λάβουμε εντός του 2021
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή