ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Μόλις η τρίτη γυναίκα που λαμβάνει βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, η Κλόντια Γκόλντιν βραβεύτηκε για το έργο της την περασμένη Δευτέρα καθώς σύμφωνα με την Ακαδημία παρείχε την πρώτη ολοκληρωμένη περιγραφή των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας σε διάστημα 200 ετών.
Η καθηγήτρια του Harvard θεωρείται ως μία από τις 10 γυναίκες οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Πρωτοπόρος στη μελέτη του ρόλου των γυναικών στην οικονομία πριν από 40 χρόνια, ενέπνευσε νεότερες γενιές γυναικών οικονομολόγων να μπουν δυναμικά στην επιστήμη της Οικονομίας.
Από την αρχαιολογία στην οικονομία
Η σχέση της με την Οικονομία αναπτύχθηκε σταδιακά καθώς η νεαρή Γκόλντιν, γεννημένη στο Μπρονξ στο 1946, γοητεύτηκε πρώτα από την αρχαιολογία και ύστερα από την μικροβιολογία.
Όταν πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Cornell στράφηκε τελικά προς την Ιστορία και την Οικονομία με το διδακτορικό της να εστιάζει στην βιομηχανική οργάνωση και τα οικονομικά της εργασίας.
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 1972, σε μία δεκαετία που το φεμινιστικό κίνημα φούντωνε. Με το κίνημα να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του και τις τάσεις αυτές να ξεδιπλώνονται κοινωνικά και καλλιτεχνικά, η Γκόλντιν θέλησε να συνεισφέρει μέσα από την επιστήμη της και να δώσει απαντήσεις σε μια περίοδο κοινωνικών αλλαγών και μετασχηματισμού των μέχρι τότε αντιλήψεων για τον ρόλο της γυναίκας.
Σε ρόλο ντετέκτιβ
Στην αναζήτησή της για να μελετήσει τον ρόλο της γυναίκας ως εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, τα τελευταία 200 χρόνια, συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Κυρίως από την πλευρά διαθέσιμων πηγών.
Στο αυτοβιογραφικό της δοκίμιο του 1988 με τίτλο «Ο οικονομολόγος ως ντετέκτιβ» παραδέχθηκε ότι στην έρευνά της αγνόησε τον ρόλο της γυναίκας ως συζύγου και μητέρας, καθώς η ίδια η ιστορία της είχε παραμελήσει.
Προσπάθησε όμως να καταγράψει όλες τις φάσεις ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα, οι οποίες διαμόρφωσαν τον ρόλο της γυναίκας στην οικονομία των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τέσσερις φάσεις με τις ονομασίες: «ανεξάρτητη εργαζόμενη γυναίκα» (μέχρι την δεκαετία του 1920), «χαλάρωση των περιορισμών για τις παντρεμένες γυναίκες που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό» (δεκαετία 1930-1950), «ρίζες της επανάστασης» (δεκαετία 1950-1970) και «σιωπηλή επανάσταση (τέλη του 1970).
Σύμφωνα με τη Γκόλντιν, οι γυναίκες τις τρεις πρώτες περιόδους έβλεπαν την εργασία τους ως μία περίοδο κατά την οποία προσπαθούσαν να συνεισφέρουν στην οικογένειά τους.
Η τελευταία φάση όμως η οποία πυροδοτήθηκε, όπως σημείωσε η ίδια από την αυξημένη διαθεσιμότητα των αντισσυληπτικών και την αύξηση του ποσοστού διαζυγίων άλλαξε τον ρόλο της ως εργατικό δυναμικό.
Tο μισθολογικό χάσμα
Σύμφωνα με τον Randi Hjalmarsson, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, χάρη στη συμβολή του έργου της Goldin υπήρξε μια χαρτογράφηση της πορείας των μισθών: «Οι άνδρες και οι γυναίκες που αποφοιτούν, με ένα ΜΒΑ, έχουν τον ίδιο μισθό στην αρχή και βαδίζουν χέρι-χέρι στους μισθούς, μέχρι που ξαφνικά η γυναίκα αποκτά παιδί, και τότε είναι που εμφανίζεται το χάσμα στις αποδοχές», αναφέρει.
Στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με τις έρευνες. Οι γυναίκες τείνουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας με λιγότερα περιθώρια προαγωγής και υποεκπροσωπούνται σημαντικά στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων ή ως διευθύνοντες σύμβουλοι.
«Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι εργοδότες επέτρεπαν στο προσωπικό μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των ωρών εργασίας τους, δήλωσε η Γκόλντιν σε ομιλία της το 2014 στην Αμερικανική Οικονομική Ένωση. Οι μισθολογικές διαφορές είναι μικρότερες σε κλάδους με πιο ευέλικτα ωράρια, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία, σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
Νόμπελ Οικονομίας 2023: Απονέμεται στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν
Στον Νορβηγό Γιον Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023
Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στη φυλακισμένη Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί
_______________________
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023