ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης, μετά την ολιγοήμερη παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως από φέτος έχει διευρυνθεί το είδος των καυσίμων που επιδοτείται από το κράτος και πέραν πετρελαίου θέρμανσης, την ενίσχυση θα λάβουν όσα νοικοκυριά θερμαίνονται με φυσικό αέριο και υγραέριο. Παράλληλα, σε περιοχές της χώρα έως 2.500 κατοίκους επιδοτείται η αγορά καυσόξυλων και πέλετ.
Τα τιμολόγια αγοράς
Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διευρύνει τον χρόνο κατά τον οποίο έχουν εκδοθεί τα τιμολόγια αγοράς, προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά. Έτσι, μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα τιμολόγια, που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020, ενώ όσοι έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών:
*Οι δικαιούχοι που έχουν λάβει τιμολόγια αγοράς, με ημερομηνία έκδοσης έως τις 31 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης έως το τέλος Ιανουαρίου.
* Η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου τους επόμενους μήνες για την υποβολή συμπληρωματικών τιμολογίων αγοράς, με ημερομηνία έκδοσης έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Οι εν λόγω δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα λάβουν το επίδομα έως τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ προς τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όσων επιδοτούνται με φυσικό αέριο.
Το επίδομα προσδιορίζεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο οικισμός της κύριας κατοικίας του δικαιούχου. Κριτήριο αποτελεί η θερμοκρασία σε κάθε μια από τις 13.000 ζώνες ανα την επικράτεια και το πόσες ημέρες το χρόνο ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα καθοριστεί μέσα από έναν αλγόριθμο και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται τα 80 ευρώ, ενώ δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Τα κριτήρια διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια:
*Άγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ.
*Έγγαμοι με παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.
*Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Κυβερνητική πηγή: Θα αποτρέψουμε μια νέα γενιά επιχειρήσεων – ζόμπι