ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλιμακωτή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της μείωσης θα είναι διαφορετικό για κάθε περίπτωση εργαζόμενου, καθώς στην εξίσωση θα υπάρχουν διαφορετικές μεταβλητές όπως το ύψος του μισθού του εργαζόμενου, αλλά ο αριθμός των επιπλέον ωρών που απασχολείται.
Με αυτό τον τρόπο η μείωση των εισφορών, άρα οι καθαρές αποδοχές για τον εργαζόμενο και η εξοικονόμηση για την επιχείρηση μπορεί να φτάνουν και το 20% σε κάποιες περιπτώσεις.
Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η προωθούμενη πρωτοβουλία αφορά στη μείωση εισφορών στις υπερωρίες, στην υπερεργασία, στα νυχτερινά και τις αργίες υπενθυμίζοντας ότι είναι μία σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να προσπαθούμε να μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος για όλους».
Σύμφωνα με την κα Κεραμέως «Έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η μεγαλύτερη μείωση εισφορών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπερεργασία, δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης, αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία αμείβεται με προσαύξηση 40%, η νυχτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές ή αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση. Επομένως, αντίστοιχα θα πρέπει να προσαυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτές τις ώρες απασχόλησης.
Από τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ωφελούνται τόσο οι εργαζόμενοι, καθώς αυξάνεται το ποσό που τους καταβάλλεται λόγω μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών τους και αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, όσο και οι εργοδότες, καθώς οι επιπρόσθετες εργοδοτικές εισφορές θα υπολογίζονται εφεξής μόνο επί του ωρομισθίου.
Το μέτρο θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και συνδέεται άρρηκτα με την επέκταση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας. Δεν είναι τυχαίο ότι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, όπως έχει επισημάνει άλλωστε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες που σε ορισμένους κλάδους αγγίζει το 60%.
Η αύξηση αυτή μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη μεγέθυνση της οικονομίας, δείχνει όμως και την έκταση της γκρίζας και μαύρης οικονομίας καθιστώντας σαφές ότι πολλοί εργαζόμενοι πραγματοποιούν υπερωρίες για τις οποίες δεν αμείβονται καθόλου ή υποαμείβονται, καθώς δηλώνεται ότι εργάζονται με μερική απασχόληση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε Τράπεζες, μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, Εταιρείες Φύλαξης και Ιδιωτικής Ασφάλισης, φορείς του Δημοσίου, Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, το 2024 οι καταγεγραμμένες υπερωρίες σημείωσαν σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου. Συνολικά ψηφιακή κάρτα θα χρησιμοποιούν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι από την 1η Μαρτίου σε περίπου 125.000 επιχειρήσεις.
Αύξηση των δηλωμένων υπερωριών αναμένεται να καταγραφεί στον τουρισμό και την εστίαση που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας όσον αφορά την αδήλωτη και υποδηλωμένη απασχόληση. Ενδεικτικό των στρεβλώσεων που επικρατούν είναι ότι στον κλάδο της εστίασης -που μαζί με τον τουρισμό θα ενταχθεί καθολικά στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την 1η Μαρτίου- περίπου τα 2/3 των εργαζομένων δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης.
Διαβάστε επίσης:
Άτοκα δάνεια έως 25.000 για αναβάθμιση κατοικίας – Άνοιξαν οι αιτήσεις
Ρεκόρ τιμών φυσικού αερίου-Ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη με το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
- Elon Musk: Υπερασπίστηκε τις περικοπές στον προϋπολογισμό, σε μια σουρεάλ εμφάνιση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ
- Μια παγωμένη εμπειρία!
- Σανίδα σωτηρίας για τη Nissan; Η Foxconn ενδιαφέρεται για το μερίδιο της Renault