Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών, τον πρώτο σταθμό της «περιοδείας» του σε Υπουργεία, «κλείδωσε» το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα αφορούν το 2024.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τη νέα πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου «πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που θα αποτυπώνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαμε παρουσιάσει πριν τις εκλογές και αφορούν το επόμενο έτος, 2024».

«Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου», πρόσθεσε.

Η λίστα των νέων φοροελαφρύνσεων

Στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν μια σειρά από μειώσεις φόρων, που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά και θα έχουν ως στόχο την ελάφρυνση τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, δηλαδή όσοι έχουν ένα παιδί το νέο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα, για ζευγάρι με δυο παιδιά στα 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα κ.ο.κ.
  • Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο κυμαίνεται από 400 – 1.000 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2024, ωστόσο θα φανεί στους επαγγελματίες στις φορολογικές δηλώσεις του 2025, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργησή του έως το 2027.
  • Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζεται μια παρέμβαση στους συντελεστές, ώστε να υπάρξει φορο-ελάφρυνση στα εισοδήματα που αποτελούν τη λεγόμενη μεσαία τάξη, δηλαδή όσους έχουν εισόδημα από 18.000 – 45.000 ευρώ ετησίως.
  • Από το 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί η νέα μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, ένα μέτρο που θα συνδυαστεί από το νέο «κούρεμα» της προκαταβολής του φόρου η οποία σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%.
  • Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και τις τελευταίες προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ακριβώς πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όπως είναι το Youth Pass, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν στα σπίτια τους.

Σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουν οι μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, καθώς από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και θα εφαρμοστεί ένα ταβάνι στις δημόσιες δαπάνες στο 2,6%, ενώ η χώρα μας θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα στην περιοχή του 2% – 2,2%.

Οι παρεμβάσεις για το 2023

Πέραν από το φορολογικό νομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει και νέες παρεμβάσεις, όπως η επέκταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» και η επέκταση του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, μέτρα που δεν έχουν οικονομικό αντίκτυπο στα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα «δείξει» την πιθανή επέκταση του market pass για τρεις ή έξι επιπλέον μήνες, καθώς στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη τη διανομή ενός έκτακτου επιδόματος προς τους ευάλωτους λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ, για την επέκταση έως το τέλος του 2023, της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουριστικό πακέτο.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις δεν απαιτούν την ένταξή τους σε σχέδιο νόμου, καθώς μπορούν να επεκταθούν και με υπουργικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν τις θερινές διακοπές η ψήφιση του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου

Μητσοτάκης στο TikTok: Τι περιέχουν οι «μπλε φάκελοι»

Έκπληξη από Γιάννη Στουρνάρα: Η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα λίγων εβδομάδων αν όχι ημερών