ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μεγάλο ερώτημα είναι η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, με το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, εν αναμονή πρόσθετων οικονομικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες που θα παγιώσουν την εικόνα για το που κάθεται φέτος η «μπίλια» της ανάπτυξης.
Έτσι το πιθανότερο είναι οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη να ενσωματώνουν την εκτίμηση για ρυθμό πέριξ του 6% φέτος, παρά το ότι θεσμικοί φορείς, εγχώριοι και διεθνείς, αναμένουν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις από 7% και άνω.
Συντηρητικά αναμένεται να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο και ως προς την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους, πιθανόν πέριξ του 5%, εν αναμονή πρόσθετων στοιχείων που ίσως οδηγήσουν σε κάποια αναθεώρηση στο τελικό σχέδιο.
Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως η συντηρητική προσέγγιση και η διάψευση των προσδοκιών επί τα βελτίω στη συνέχεια είναι σαφώς πιο φιλική προς τις αγορές, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, που είναι το κεντρικό μέγεθος το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης, που θέλουν να βεβαιωθούν για τη δυναμική επίτευξης υψηλής ανάπτυξης που είναι και το μόνο «διαβατήριο» για διατηρήσιμη ισορροπία στα δημόσια οικονομικά.
Προς το παρόν οι εκτιμήσεις πολλών ξένων και εγχωρίων αναλυτών για υψηλότερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις φαίνεται να συνάδουν με την πορεία των πρόδρομων δεικτών στην οικονομία, μετά και το ισχυρό rebound που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Πάντως όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστική αλλαγή στην εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ θα υπάρξει στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και όχι στο προσχέδιο, σχολιάζοντας πως είναι αρκετά θετικοί οι πρόδρομοι δείκτες και πιθανόν να είναι και πάλι συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 5,9% φέτος.
Με αυτά τα δεδομένα πιθανή αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη φέτος το πιο πιθανό είναι πως θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προς τα τέλη Νοεμβρίου, αφού θα έχουν συσσωρευθεί πρόσθετα μακροοικονομικά στοιχεία και θα έχει μεσολαβήσει φυσικά και ο νέος γύρος συνομιλιών και αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει όχι απλώς την ενσωμάτωση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά και νέων παρεμβάσεων οι οποίες θα έχουν στόχευση κυρίως στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Άλλωστε όπως σχολιάζουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις το βασικότερο όλων είναι τα μέτρα ελάφρυνσης που λαμβάνονται να έχουν καθαρά αναπτυξιακή στόχευση καθώς είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να διατηρείται η ισορροπία με τις αγορές με δεδομένο πως η χώρα προσδοκά σε αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, νωρίτερα και όχι αργότερα, ει δυνατόν και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Μιας χρονιάς που πρέπει παράλληλα να σηματοδοτήσει το συμμάζεμα του κρατικού προϋπολογισμού και τη σταδιακή επιστροφή από την διαταραχή των πανδημικών ελλειμμάτων στην κανονικότητα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και σταδιακά των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Χρίστος Δήμας: Οι μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις να συμβάλουν στη διαδικασία πράσινης ανάπτυξης
Στουρνάρας: Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Ο νέος πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία έκανε πτήση 15 λεπτών με ταχύτητα μεγαλύτερη από Mach 11
- Βιομηχανία χρωμάτων: «Καμπανάκι» για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις κινέζικες εισαγωγές
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
- Γεωργιάδης: Αυξημένοι από το 2019 οι προϋπολογισμοί για το ΕΣΥ, ψευδή τα περί υποστελέχωσης των νοσοκομείων, «συμμορία της μιζέριας» ο ΣΥΡΙΖΑ