ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη χώρα ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα πλέον και από τη Standard & Poor’s ανοίγει ο δρόμος για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Η νέα έκδοση είναι πιθανόν να επιχειρηθεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα ενώ κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως θα πρόκειται για έκδοση μεσοπρόθεσμης και όχι μακροπρόθεσμης διάρκειας, πιθανόν πενταετούς.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά την κίνηση της αγοράς την Τρίτη, ζυγίζοντας τις ευρύτερες εξελίξεις, για να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο που θα τολμήσει τη νέα έξοδο.
Η αίσθηση στην αγορά είναι πως υποψήφιες για την έκδοση είναι οι προσεχείς τρεις εβδομάδες. Περισσότερες πιθανότητες ωστόσο φαίνεται πως συγκεντρώνουν η ερχόμενη εβδομάδα και η μεθεπόμενη καθώς η ενδιάμεση είναι αρκετά φορτωμένη από άλλες εκδόσεις στην ΕΕ.
Θα πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση από τις αρχές του έτους η οποία έχει ιδιαίτερη αξία καθώς θα τιμολογηθεί το ελληνικό ρίσκο στις αγορές. Η χώρα δεν έχει πιεστικές, άμεσες, ταμειακές ανάγκες.
Θα είναι όμως ένα θετικό σήμα εάν φανεί πως η χώρα δεν διστάζει μια επιτυχημένη έξοδο τηρουμένων των αναλογιών, ακόμη και σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας. Σημαντικός δείκτης στην επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, έκδοση θα είναι καταρχήν το εύρος και την ποιότητα των προσφορών που αυτή θα προσελκύσει.
Είναι πάντως δεδομένο πως θα μιλούμε για μια έκδοση που θα είναι ακριβότερη σε σχέση με προηγούμενες. Θα έχει όμως ενδιαφέρον η τιμολόγηση συγκριτικά με άλλους εκδότες στην περιφέρεια, όπως η Πορτογαλία, καθώς όμως και με τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά.
Με την νέα έξοδο, όποτε εάν αυτή επιχειρηθεί τελικά, το δημόσιο θα έχει καλύψει σχεδόν το 40% του φετινού δανειακού προγράμματος που προβλέπει την άντληση 10 – 12 δισ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα μένει να φανεί τους επόμενους μήνες εάν θα κριθεί συμφέρουσα η εκτέλεση του συνόλου του δανειακού προγράμματος ή εάν θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού.
Αυτό θα εξαρτηθεί αμιγώς από τους εξωγενείς παράγοντες, κυρίως από το πως θα εξελιχθεί η γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη και πόσο γρήγορα θα εκτονωθεί η αβεβαιότητα.
Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη μιλώντας στο Mononews η χώρα δεν σύρεται στις αγορές για να καλύπτει άμεσες και πιεστικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, ενώ διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα περιθώρια είναι ανεξάντλητα αλλά πως υπάρχει άνεση κινήσεων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.
Διαβάστε επίσης:
Άρθρο Παρέμβαση – S&P: Όταν οι ξένοι ψηφίζουν Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, συνεχίζουμε σταθερά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ