ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις νέες μειώσεις φόρων αλλά και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων αναμένεται να εξετάσουν κυβέρνηση και κλιμάκια των θεσμών μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας μας.
Σημείο «κλειδί» φαίνεται πως θα αποτελέσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, από την οποία πέρυσι μπήκαν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2 δις ευρώ. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν στα κλιμάκια όλες τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, από τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις κυρίως στο μέτωπο της φορολογίας εισοδήματος, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στη μεσαία τάξη.
Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη το οικονομικό επιτελείο και ο σχεδιασμός για το πως θα μπορούν να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν στην ερχόμενη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Το πλέον κρίσιμο σημείο στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα είναι η μονιμότητα των μέτρων που φέρνουν έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία, δηλαδή πέραν των όσων έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η Κομισιόν θα πρέπει να πειστεί πως όσα χρήματα προέρχονται από τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι επαλαμβανόμενα και όχι «one -off». Κι αυτό γιατί οι μειώσεις φόρων θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές και η χρηματοδότηση της κάθε παρέμβασης θα πρέπει να προέρχεται από μόνιμη αύξηση εσόδων.
Σημειώνεται πως τις αμέσως επόμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα αποστείλουν στην Κομισιόν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος. Ήδη, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε προετοιμάσει το έδαφος, λέγοντας την ημέρα της τελετής παράδοσης παραλαβής του Υπουργείο στον Κυριάκο Πιερρακάκη πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 θα διαμορφωθεί στο 3,5% αντί του 2,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τη Eurostat κοντά στις 20 Απριλίου, με την καλύτερη πορεία της οικονομίας να ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει νέες φοροελαφρύνσεις.
Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία και η χρονική στιγμή στην οποία πραγματοποιείται η σημερινή παρουσίαση της μελέτης της ΑΑΔΕ με θέμα «Εξέλιξη στοιχείων βεβαίωσης ΦΠΑ και ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο», παρουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη.
Το 2024 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ και σε ορισμένους κλάδους, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και σε νομικές και ιατρικές υπηρεσίες οι ηλεκτρονικές πληρωμές εκτοξεύθηκαν εκτοξεύονται σε ποσοστά πάνω πάνω από 600% σε σχέση με το 2023.
Αυτή η αύξηση εσόδων αποτελεί σημείο- κλειδί για την κυβέρνηση, προκειμένου να χτίσει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, το οποίο θα «κλειδώσει» στο σύνολό του μέσα στο καλοκαίρι.
Με την κυριότερη παρέμβαση να αποτελεί τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης και θα φανεί άμεσα στην τσέπη των πολιτών, το «κλείδωμα» του δημοσιονομικού χώρου θα σημάνει και την έναρξη του ακριβή σχεδιασμού από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει εξετάσει είτε τη μείωση των συντελεστών κατά 2-3% είτε την εισαγωγή ενδιάμεσων συντελεστών στα εισοδηματικά κλιμάκια από 10.000 έως 40.000 ευρώ.
Το ίδιο θα συμβεί με την αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, από την ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στο Υπουργείο Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης:
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Cenergy, Lamda, Εθνική, Apple και Tesla
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα σούπερ μάρκετ «τρώνε» τους μικρούς της αγοράς
- Εξοπλιστικά: Τα αμαρτωλά offsets, τα δώρα των «οπλάδων» και η… συνοικία στην Εκάλη
- Μπάμπης Βωβός και Γιάννης Μαρούλης: Από την κορυφή των κατασκευών στους πλειστηριασμούς
- Τα «ψιλά γράμματα» για τις δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα – Τι προβλέπει η νέα απόφαση Πιτσιλή
