ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την αρνητική επίπτωση που θα έχουν στον δημοσιονομικό στόχο που έχει δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, λόγω των προεκλογικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup.
O επικεφαλής του ESM υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανή μια σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019, ενώ μίλησε για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020.
«Η προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών δείχνει πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό. Το ίδιο πιθανώς να γίνει και τον επόμενο χρόνο, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί, ενώ θα χρειαστεί νέος προϋπολογισμός», ανέφερε.
«Είχαμε μία σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα σχετικά με την ανακοίνωση των μέτρων. Κάποια από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί και ανησυχούμε. Δεν έχουμε πλήρη αποτίμηση αλλά η προκαταρκτική μας αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%».
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία για τη σύνθεση των μέτρων, «τα οποία δεν είναι φιλικά ως προς την ανάπτυξη».
Πάντως, στη συνέχεια ο επικεφαλής του ESM, θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αποτίμηση που να αναφέρει πως χάνεται για φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιρρήσεις από ευρωπαϊκά κράτη αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ προέβη επίσης σε προειδοποίηση για την αντίδραση της αγοράς ομολόγων. Όπως δήλωσε μια πρόωρη αποπληρωμή του χρέους θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ ο ίδιος τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως θα απαιτηθεί η έγκριση των κρατών-μελών του EFSF και του ESM, «και το αν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν επιπτώσεις σε αυτό, μένει να φανεί».
Αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάποια από χρήματα του “μαξιλαριού” ρευστότητας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως αυτό «θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή».
«Η Ελλάδα διατήρησε τον δημοσιονομικό στόχο για φέτος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες από την πλευρά μας αν τα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατά με αυτόν τον στόχο. Επί του παρόντος δεν θα έλεγα ότι έχουν αμφισβητήσει τον φετινό δημοσιονομικό στόχο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, λέγοντας πως η αύξηση των κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα, ειδικά «για τις χώρες που υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις και ένα παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα όπου έχουμε δει τα spread να αυξάνονται κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες].
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μας ενημέρωσε για τα προσφάτως ανακοινωθέντα και νομοθετημένα μέτρα τα οποία σχετίζονται με την συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία».
«Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους, αναμένουμε οι δεσμεύσεις της με το Eurogroup να τηρηθούν ώστε η χώρα να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον».
Για το χρέος και την μείωση των πλεονασμάτων έκανε λόγο για θέμα αξιοπιστίας και επίτευξης στόχων. Είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνδέεται με τη στάση της κυβέρνησης». Ωστόσο, επανέλαβε ότι «περιμένουμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουμε το θέμα στο Eurogroup του Ιουνίου».
Αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάποια από χρήματα του “μαξιλαριού” ρευστότητας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως αυτό «θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Εξήγησε πως «είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται με τις αρχές των θεσμών για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ».