“Δεν συμφωνώ ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει μια νέα κρίση του ευρώ” τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως σημείωσε, οι αγορές προσαρμόζονται πλέον σε ένα νέο περιβάλλον επιτοκίων, ωστόσο, τα επιτοκιακά βάρη στους κρατικούς προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μισού αιώνα, παρά τα σημαντικά υψηλότερα δημόσια χρέη. Όπως σημείωσε οι χώρες σήμερα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με το παρελθόν.

1

«Αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για την ευρωπαϊκή οικονομία”, τόνισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει καταγράψει «σημαντική πρόοδο», υπενθυμίζοντας ότι η χώρα εξήλθε στα μέσα Ιουνίου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωζώνης και τώρα βρίσκεται απλώς σε ένα μετα-προγραμματικό πλαίσιο παρακολούθησης. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ομαλοποίησης μετά από χρόνια, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ορισμένες σημαντικές οικονομικές προκλήσεις», σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα βρίσκεται στο τιμόνι του ESM για λίγους μήνες ακόμα.

Όπως είπε, λόγω των παρεμβάσεων του ESM, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει σταθερό επιτόκιο με μεγάλες ωριμάνσεις – κατά μέσο όρο 20 χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε κάποια άμεση απειλή στη βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στη διεθνή άνοδο των επιτοκίων. «Tα λάθη που είδαμε τη δεκαετία πριν από την κρίση του ευρώ δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το μάθημα έχει εμπεδωθεί», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Χρήστος Σταϊκούρας: Πάνω από 3,1% η ανάπτυξη για το 2022

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη για το 2022 μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι 3,1%, εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παραμένουν αμετάβλητοι οι στόχοι τόσο για το έλλειμμα, όσο και για χρέος. Ανέφερε, παράλληλα, ότι έρχεται εφόσον υπάρξει νέα υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, τότε αυτή θα επιστραφεί στους πολίτες μέσω της ύπαρξης νέων στοχευμένων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κατά την πάγια τακτική οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί, αλλά όλα τα στοιχεία, οι ενδείξεις και οι πρόδρομοι δείκτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και το 2022 θα έχουμε πάνω από 3,1% ρυθμό ανάπτυξης και όλα αυτά παρά τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε προβλέψεις και του ESM τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι ο στόχος για άνοδο κατά 3,1% εφέτος μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί συνετός «άλλα σημαντικά συνετός».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Επισήμανε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% το 2021 μία μείωση που είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επανέλαβε τους στόχους του 2022 για επιπλέον μείωση του χρέους κατά 13% του ΑΕΠ, αλλά και για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν ανησυχώ ότι η άνοδος των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσουν την Ελλάδα