Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει άμεσα τη νομισματική πολιτική της πιθανώς και εμπροσθοβαρώς γιατί ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, εξέφρασε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζα Κλάας Νοτ.

“Η ταχεία εξομάλυνση των επιτοκίων είναι μια ουσιαστική πρώτη κίνηση, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια εμπροσθοβαρή αύξηση”, δήλωσε σήμερα ο Νοτ σε ομιλία του. Όπως υπογράμμισε, “η διεύρυνση και η εδραίωση του προβλήματος του πληθωρισμού γεννά την ανάγκη να δράσουμε δυναμικά”.

1

Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός που τρέχει στο 8,9% είναι ήδη υπερτετραπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2% και θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την προθυμία ή την ικανότητα της ΕΚΤ να ελέγξει τιμές.

Ο Κλάας Νοτ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, μεταξύ των οποίων οι αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, η εξασθένιση του ευρώ, οι μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες και οι αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες.

Μια ύφεση στην Ευρώπη, που θεωρείται όλο και πιο πιθανή δεδομένης της απώλειας των προμηθειών του ρωσικού αερίου φυσικού αερίου, θα μετρίαζε τις πιέσεις στις τιμές, με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη να υποστηρίζει όμως από μόνο του αυτό δεν θα ήταν αρκετό.

Αβέβαιη η αύξηση των επιτοκίων

“Ακόμη και αν αυτή η επιβράδυνση πραγματοποιηθεί, από μόνη της είναι απίθανο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα”, είπε. Παρόλο που είναι αβέβαιο το σημείο όπου θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις επιτοκίων, ο Κλάας Νοτ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε απλώς να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ευθυγραμμιστούν με το στόχο της ΕΚΤ.

Τέλος, ως μέρος της ομαλοποίησης της πολιτικής της, ο Κλάας Νοτ είπε ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ισολογισμού της, έπειτα από αγορές ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Διαβάστε επίσης

Πληθωρισμός ρεκόρ για την Γερμανία – Στο 8,8% ο δείκτης

Στα χαμηλά 1,5 έτους το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη