Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Κλάας Κνοτ (ΕΚΤ): Η Ευρώπη πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της – «Βαρίδι» η Γαλλία

Κλαας Νοτ (ΕΚΤ)

Κλαας Νοτ (ΕΚΤ)

Τάξη στα δημοσιονομικά της θα πρέπει να βάλει η Γαλλία και γενικότερα η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη και ένα από τα “γεράκια” του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

Σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική είναι μαζί με την πολιτική πόλωση και τις γεωπολιτικές εντάσεις, στοιχεία που ενισχύουν την απροθυμία των καταναλωτών για δαπάνες.

Το γεγονός αυτό, είναι κάτι που επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές όλης της περιοχής, προειδοποίησε ο Κνοτ.

Η αναφορά στη Γαλλία έγινε καθώς πριν από λίγες ημέρες αυστηρή προειδοποίηση για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Γαλλίας εξέφρασε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νεότερη έκθεση του Fiscal Monitor.

Παράλληλα, αρνητική στάση τηρούν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απέναντι στη χώρα.

Στη λίστα προστέθηκε την Παρασκευή η Moody’s θέτοντας σε αρνητικό outlook το γαλλικό αξιόχρεο, όπως δηλαδή έχει ήδη κάνει και η Fitch.

Σύμφωνα με τον S&P Global, το αξιόχρεο της Γαλλίας θα βρεθεί «υπό πίεση» αν η χώρα δεν κατορθώσει να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, που εκτροχιάσθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023.

Ταυτόχρονα, σε υποβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας από ΑΑ σε ΑΑ- προχώρησε πριν από λίγες ημέρες και η Scope Ratings.

Όπως ανέφερε ο Κνοτ, τα δεδομένα αυτά αφορούν ευρύτερα και την Ευρωζώνη, καθώς τα επίπεδα των χρεών εκτιμάται πως θα αυξηθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει προσεκτικό και ευέλικτο, λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τα οικονομικά δεδομένα.

«Είναι σημαντικό να κρατάμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές λόγω αβεβαιότητας», σημείωσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε τα θετικά σημεία στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Τέλος, υποστήριξε ότι  οι δείκτες της οικονομίας στην Ευρωζώνη παραπέμπουν σε μια ομαλή προσγείωση, με καμία πιθανότητα υποχώρησης σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Σχέδιο αναζωογόνησης της χρηματιστηριακής αγοράς με τη συνδρομή ναυτιλιακών κολοσσών

Έλον Μασκ: Παράνομος μετανάστης στις ΗΠΑ ο εχθρός των «ανοιχτών συνόρων»; – Τι αποκαλύπτει η Washington Post

Εκτίναξη στο ανεκτέλεστο των εταιρειών πληροφορικής – Ποιοι μοιράζονται την «πίτα»