Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα πίσω από την υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου“, που είχε αποτέλεσμα να “ξηλωθεί” το ΔΣ της μη αστικής κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Πέραν από τα όσα καταγγέλλονται για τα όσα συνέβαιναν στις δομές, τα οποία τα πανελλήνιο παρακολουθεί αποσβολωμένο, έρχονται στην επιφάνεια και άλλα θέματα, όπως τα οικονομικά, μετά και το “πάγωμα” της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

1

Δεν ελέγχει κανείς που πάνε οι χορηγίες

Οι μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως είναι η “Κιβωτός του Κόσμου” δεν ελέγχεται από κάποια δημόσια υπηρεσία, όπως συμβαίνει με όσους φορείς ανήκουν στην γενική κυβέρνηση, στις οποίες ελέγχους κάνει η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), καθώς πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό.

Αυτό σημαίνει πως ουδείς γνωρίζει που πάνε οι χορηγίες που δίνονται από τους απλούς πολίτες και τις επιχειρήσεις, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά εν προκειμένω, που στηρίζει η “Κιβωτός του Κόσμου”.

Κανείς δεν γνωρίζει αν όλα τα έσοδα αξιοποιούνται για τις δομές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η διαχείρισή τους, κρύβει κάτι μεμπτό. Όλα αυτά μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πόσο μάλλον, αν ισχύουν οι πληροφορίες για ετήσια έσοδα που αγγίζουν ακόμα και τα 5 εκατ ευρώ.

Φορολογικός έλεγχος ανά πάσα στιγμή

Το μόνο που θα μπορεί να κάνει το κράτος είναι να ξεκινήσει φορολογικό έλεγχο, καθώς οι μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν φορολογική δήλωση, με βάση το άρθρο 45 του Νόμος 4172/2013 για τη φορολογία εισοδήματος.

Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος τόνισε πως “θα ήθελα η διοίκηση που θα αναλάβει να δούμε τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση”. Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών λοιπόν, να μην ξεκινά φορολογικό έλεγχο, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να το διατάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αν και δεν μπορούν να υπάρχουν κέρδη, καθώς πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα από τις χορηγίες και έξοδα για την κάλυψη των αναγκών. Φυσικά, σε μια οργάνωση μπορεί να υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο, καθώς δεν σημαίνει ότι μπορούν να ξοδεύονται κατευθείαν όλες οι χορηγίες που μπορούν να ξεπερνούν τις ανάγκες της.

Η χορηγία των 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε προσωρινά την έκτακτη πρόσθετη χρηματοδότηση προς την «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 50.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «επιλέξαμε με κοινωνική ευαισθησία, εξαιτίας και της πανδημίας να χρηματοδοτήσουμε για πρώτη φορά επιπλέον τέτοιους οργανισμούς» από το ποσό που δόθηκε από ιδιώτες κατά την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που συγκεντρώθηκε αγγίζει τα 2,5 εκατ ευρώ.

«Το μισό ποσό το χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε 17 ασθενοφόρα ανά την Ελλάδα και το άλλο μισό ποσό περίπου για διάφορες δομές», ανέφερε.

Το αίτημα από τον οργανισμό “Κιβωτός του Κόσμου” έγινε στις 26 Αυγούστου για 50.000 ευρώ με στόχο τη δημιουργία 8 αναρρωτηρίων στις δομές του οργανισμού σε όλη την Ελλάδα.

Η απόφαση ελήφθη τον Σεπτέμβριο, αλλά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ «είμαστε αναγκασμένοι με συνέπεια απέναντι στους πολίτες να ανακαλέσουμε τη συγκεκριμένη πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».

Διαβάστε επίσης

«Φωτιά» πληθωρισμού προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός – Όλα τα μέτρα στήριξης για το 2023

Δυσμενές σενάριο με οριακή ανάπτυξη στο 0,8% προβλέπει ο προϋπολογισμός – Πότε θα χαθούν δημοσιονομικά €1,05 δισ.