ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το εκπληκτικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι πωλητές δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους το ομόλογο, κάτι το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 13 Μαρτίου. Οπότε, πέραν των τίτλων που θα κατοχυρωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα εκκαθαριστεί και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν.
Όλες οι σημερινές αλλά και οι χθεσινές πωλήσεις γίνονται με βάση την εκκαθάριση που πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Εξ ου και η συγκεκριμένη αυτή πρακτική έχει την ονομασία «γκρι αγορά». Πρακτική συνηθισμένη σε ό,τι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις.
Για ποιους λόγους, όμως, οι ομολογιούχοι διώχνουν το ομόλογο πριν ακόμα το αποκτήσουν;
Όπως όλα δείχνουν, το μεγαλύτερο «βαρίδι» είναι η μη εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς το Eurogroup δεν θα λάβει, όπως όλα δείχνουν, τέτοια απόφαση τη Δευτέρα, αλλά θα τη μεταθέσει πιθανότατα για τις 5 Μαρτίου. Κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει ορισμένα από τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όσοι μπήκαν στο νέο 10ετές ομόλογο δεν είχαν «τιμολογήσει» την εξέλιξη αυτή, κάτι που προφανώς γνώριζε η κυβέρνηση, αλλά το έκρυψε τεχνηέντως για να καρπωθεί το καλό κλίμα στις αγορές. Όπως δεν γνώριζαν ακόμη ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν κατώτερη της προσδοκώμενης και ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την επομένη της ομολογιακής έκδοσης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση επιχειρούσε να δώσει την αίσθηση ότι η οικονομία πάει καλά και προς αυτήν την κατεύθυνση ερμηνεύθηκε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s.
Έτσι, μέχρι πριν από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου οι τιμές των κρατικών τίτλων είχαν ανέβει, κάτι που πολλοί στην αγορά είχαν κρίνει υπερβολικό.
Η πτώση των τιμών του 10ετούς ομολόγου, παρά το γεγονός ότι συντελείται με συγκριτικά μικρούς τζίρους, ερμηνεύεται ως κυβερνητικό φιάσκο, με την έννοια ότι δημιουργεί και πάλι κλίμα ανησυχίας στην επενδυτική κοινότητα, η οποία και βλέπει ότι δεν εφαρμόζονται τα δέοντα από κυβερνητικής πλευράς. Γεγονός μπορεί να έχει και παράπλευρες παρενέργειες από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Πέραν τούτων, σαφώς και επιδρά αρνητικά το γενικότερα άσχημο κλίμα που σήμερα επικρατεί στις αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για διαφαινόμενη πτωτική πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις σε όλο το εύρος τους, καθώς αρκετοί είναι οι γρήγοροι «παίκτες» που σπεύδουν να «κλειδώσουν» κέρδη από την άνοδο των τιμών τους που είχε συντελεστεί το προηγούμενο διάστημα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι επενδυτές πουλάνε διαφορετικές «σειρές» ελληνικών ομολόγων, μπαίνοντας στο νέο 10ετές, πλην όμως οι αγορές τους δεν επαρκούν για να καλύψουν την προσφορά η οποία και ωθεί προς τα κάτω τις τιμές.
Ανάλογη «τραυματική» εμπειρία είχαν ζήσει οι επενδυτές και με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Και τότε, το ομόλογο αυτό είχε αρχίσει να χάνει έδαφος αμέσως μετά την έκδοσή του, φτάνοντας μάλιστα να υποχωρεί μέχρι και 6% από την τιμή της έκδοσής του. Πτώση εξαιρετικά βαριά για ένα ομόλογα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Αυτοί είναι που πήραν το ελληνικό ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει τρελάνει τους «σορτάκηδες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ