ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι παραδοχές του ΔΝΤ για να στηρίξει τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα είναι υπερβολικές, μας ξεπερνούν και δεν έχουν καμία ρεαλιστική υπόσταση».
Με αυτά τα λόγια κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σχολιάζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2021, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι η ύφεση το 2020 θα φτάσει το 9,5% (έναντι 8,2% εκτίμησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και η ανάπτυξη το ’21 θα είναι 4,1% (4,5% με βάση το δυσμενές σενάριο της κυβέρνησης).
Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, μία από τις παραδοχές του ΔΝΤ για την επόμενη χρονιά που παίρνει υπ’ όψιν του στις εκτιμήσεις που παρουσίασε αφορά στο ότι και την επόμενη χρονιά μένει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους από νέες διεκδικήσεις, τις οποίες τοποθετεί στα 1,6 δισ. ευρώ! Αυτό, όταν η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν γνωρίζει να υπάρχουν ακόμα υποθέσεις οι οποίες να έχουν οδηγηθεί μαζικά στη Δικαιοσύνη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ό,τι έχει απομείνει για επιστροφές αναδρομικών παρελθόντων ετών (της μνημονιακής περιόδου) δεν είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν προβλέπεται να τελεσιδικίσουν το 2021, αλλά μετά από… μία πενταετία!
Μάλιστα, τονίζεται ότι το 2021 προβλέπεται να είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί πακτωλό ρευστότητας, από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η οποία θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, μέσω των επενδύσεων. Στη ρευστότητα του κράτους θα πρέπει, επιπλέον, να προστεθούν τα φθηνά κεφάλαια που θα αποκομίσει η χώρα μας από την έξοδο στις αγορές. Ήδη, χθες το ελληνικό 10ετές πραγματοποίησε ένα ακόμα ρεκόρ, αγγίζοντας σε απόδοση το 0,76%.
Και μέσα σε όλα, όπως τονίζεται, έχει προγραμματιστεί μια σειρά επενδύσεων, όπως της Mohegan στο Ελληνικό που θα δώσει μπροστά 150 εκατ. ευρώ, ή της Microsoft, κεφάλαια τα οποία ενισχύουν την εικόνα βελτίωσης της ρευστότητας και της διακίνησης του χρήματος στη χώρα και την οικονομία.
Ωστόσο, η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ έρχεται να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Για παράδειγμα προβλέπει για το 2021 προβλέπει μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, όταν το οικονομικό επιτελείο και στο προσχέδιο προβλέπει έλλειμμα 1%.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε