ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023 και να «ρίξει» τα έσοδα στην ελάφρυνση συνταξιούχων και ευάλωτων αντανακλά και τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια εντός των οποίων θα κινείται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτά πρόκειται να αποτυπωθούν στο νέο, 4ετές, δημοσιονομικό πλαίσιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο θέτοντας αυστηρά όρια δαπανών αλλά και τον κανόνα του μη συμψηφισμού της όποιας φορολογικής υπεραπόδοσης με έκτακτες παροχές.
Το νέο πλαίσιο μπαίνει στην τελική ευθεία τις επόμενες εβδομάδας, καθώς με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν ανά χείρας το οικονομικό επιτελείο καλείται μέσα στο καλοκαίρι να καταρτίσει το δημοσιονομικό χάρτη της προσεχούς 4ετίας με δεσμευτικά όρια δαπανών που θα διασφαλίσουν πως το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται με ρυθμό που θα επιτρέψει την ταχύτερη αναβάθμιση της οικονομίας.
Η διατήρηση του πορτοκαλί συναγερμού στα δημόσια οικονομικά κατέστη εμφανής άλλωστε στην πρόσφατη κρίση που πυροδότησε η αναταραχή στη Γαλλία. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός την ημέρα που ανακοινωνόταν η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη, είναι εξαιρετικά θετικό το ότι «αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις αγορές.
Είναι ένα να το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ίσως ακόμα πιο σημαντικό αυτό να αναγνωρίζεται από τις αγορές, με μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας». Όπως μάλιστα τόνιζε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προεκλογικά η κυβέρνηση έλεγε «όχι στις διάφορες «σειρήνες» των εύκολων παροχών, γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο «βαρύ» ιστορικό, να μην είναι σήμερα στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Το κόστος δανεισμού
Σύμφωνα δε με τον Πρωθυπουργό αν και δεν υπάρχει κάποια αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, η οποία βέβαια να σημειωθεί πως έχει ήδη υλοποιήσει σχεδόν το 85% του φετινού δανειακού της προγράμματος οπότε δεν χρειάζεται να εκτεθεί στις αγορές, «οποιαδήποτε κρίση στην ευρωζώνη, ειδικά όταν αφορά μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Γαλλία, προφανώς μας δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό».
Επί του παρόντος και σε ότι αφορά στη διαβούλευση με την Κομισιόν για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Αθήνα κινείται με όριο αύξησης δαπανών 2,7% με την Αθήνα να ελπίζει σε μια περαιτέρω ελαστικότητα. Σε όλα τα σενάρια όμως τα όρια αυτά θα σημάνουν μαχαίρι στις καθαρές κρατικές δαπάνες ενώ μένει να διαλευκανθεί μέσω των διαπραγματεύσεων το εύρος των εξαιρέσεων και των ελαστικοτήτων που θα επιτραπούν.
Εκείνο όμως που θα είναι βέβαιο είναι πως με το νέο σύστημα δεν θα μπορούν να προκύπτουν έκτακτα δημοσιονομικά δώρα στο τέλος κάθε έτους εάν η χώρα επιτυγχάνει υπερπλεόνασμα καθώς θα πρέπει από την προηγούμενη χρονιά, πλην σοβαρών εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, όλα να είναι προϋπολογισμένα. Αυτό σημαίνει πως όλα θα πρέπει να κινούνται εντός προγραμματισμού και σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο θα καλείται να βρίσκει έξυπνες λύσεις για να μπορεί να προχωρά σε ελαφρύνσεις, προτεραιοποιώντας κάθε φορά τις ανάγκες.
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως όλα τα συστήματα και αυτό το οποίο βαίνει τώρα προς υλοποίηση σίγουρα στην εφαρμογή θα δοκιμαστεί και θα προκύψουν ενδεχομένως και κάποιες τροποποιήσεις στο πνεύμα του ευρύτερου κλίματος που θα επικρατεί στις Βρυξέλλες. Όπως όμως εύστοχα σημειώνουν αναλυτές στην αγορά η περίπτωση της Ελλάδας, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς, είναι ιδιάζουσα και η όποια απόκλιση από το δημοσιονομικά ορθό δρόμο ακόμη και εάν θα «συγχωρείται» από τις Βρυξέλλες δεν θα συγχωρείται από τις αγορές. Κάτι που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διαχειριστεί.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Παναγιωτόπουλος στο mononews: Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι μηχανισμός διευκόλυνσης, αλλά ελέγχου
Λιανεμπόριο: Μειώσεις τιμών επιδιώκει το υπ. Ανάπτυξης – Συναντήσεις Θεοδωρικάκου με επιχειρηματίες
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι αναλυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συμφωνία με τη Masdar
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών