ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά στη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στην υποχρεωτική ασφάλιση εξέφρασε στην πρόσφατη έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη το μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τη ΔΕΘ.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού, στην έκθεσή του, φάνηκε εκ διαμέτρου αντίθετο με το μέτρο, λέγοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι τόσο ακραία, και είναι αμφίβολο εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορέσουν να καλύψουν τις αποζημιώσεις των πληγέντων.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι είναι αμφίβολο πώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, παρά τον σημαντικά θετικό τους ρόλο, θα μπορέσουν να καλύψουν στο σύνολό τους καταστροφές τέτοιες κλίμακας.
Και προσθέτει λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο το ύψος των δαπανών που θα απαιτηθούν για τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και υποδομές αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση, διαχείριση και οργάνωσή τους. Η χώρα μας δεν υστερεί ούτε σε εξοπλισμό, ούτε σε προσωπικό, ούτε και σε εν γένει δαπάνες για την πολιτική προστασία, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους».
Από την άλλη υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών τονίζουν ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να καλύψουν το ύψος των αποζημιώσεων, καθώς έχουν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη. Επίσης τονίζουν ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους.
Προχωράει ο διάλογος μεταξύ ασφαλιστικών και Πολιτείας
Πάντως στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της κυβέρνησης για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών προχωράνε κανονικά, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης και κατάθεσης των προτάσεών τους.
Όπως αναφέρουν, ήδη έχουν διατυπωθεί κάποιες προτάσεις από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και συζητούν με διάφορα υπουργεία προκειμένου να εξεταστούν κάποιες από αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν μερικές ημέρες από τη ΔΕΘ, εξήγγειλε πως οδεύουμε προς ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών και των επιχειρήσεων και μίλησε ανοιχτά για την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο θέμα των Φυσικών Καταστροφών.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η ασφάλισή τους καθίσταται υποχρεωτική για όσες εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ και θα αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 16.268 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Στα 600 εκατ. οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, μέχρι σήμερα οι ζημιές που έχουν δηλωθεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 6.011.
Ενώ ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος των αποζημιώσεων, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το ύψος μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ή και τα 700 εκατ. ευρώ.
Από αυτές, οι 4.307 ζημιές αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι υπόλοιπες 1.699 ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.
Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να δηλωθούν και άλλες ζημιές τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική αναφορά για το συμβάν αυτό, όπως γίνεται συστηματικά με όλα τα καταστροφικά γεγονότα.
Διαβάστε επίσης:
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Μόνο 1 εκατ. τα ασφαλισμένα σπίτια στην Ελλάδα
Αλαλούμ με τις ασφαλιστικές για τον ΕΝΦΙΑ 10%
Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση