• Οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη της Ευρώπης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στην ανάγκη να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά και για να δώσει την ευκαιρία για περισσότερη ευμάρεια στους Ευρωπαίους, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με θέμα το “Κλίμα στο επίκεντρο της Οικονομίας”.

    Αναφέρθηκε στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτος προκλήσεις, με πληθωρισμό που αποδείχθηκε πιο επίμονος από ότι αναμενόταν, ενώ παραμονεύει και ο κίνδυνος άλλων κλιματικών καταστροφών υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανθεκτικών υποδομών.

    Η οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση τώρα ξεπερνάει το μέσο όρο της ευρωπαϊκής, έχει επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε, ενώ τα επιτόκια δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, αποκλιμακώνονται.

    Ωστόσο είναι ανάγκη καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό των προηγούμενων δεκαετιών και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης και αμυντικές προτεραιότητες απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

    Όπως είπε η Ελλάδα πάντα αφιέρωνε το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα όταν όλη η Ευρώπη έδινε το 1%.

    Σήμερα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια που θα ενεργοποιήσουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

    Και όπως επεσήμανε είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά σε όλα τα επίπεδα κανονιστικό, εποπτικό, φορολογικό, λειτουργικό, ζήτησης και οικονομικής ενημέρωσης ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που χρειάζεται για να οδηγήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει στην δημιουργία νέων κεφαλαίων ventures capital και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έτσι δημιουργείτε ένα οικοσύστημα ξένων επενδυτών στην Ελλάδα που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ