Ως μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισαν την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου οι αναλυτές της JP Morgan στο πρόσφατο roadshow των ελληνικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας έκαναν ειδική μνεία στην μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

1

Μιλώντας στο mononews για αυτήν την επιτυχία ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «το Κτηματολόγιο σταθερά και μεθοδικά μετατρέπεται από μια αρνητική εκκρεμότητα σε μια δύναμη ώθησης για την Ελληνική οικονομία.

Έχουμε ακόμη πολλά να αλλάξουμε, αλλά η αναφορά ενός τραπεζικού κολοσσού όπως η JP Morgan στην ψηφιοποίηση που εφαρμόζουμε μας γεμίζει ευθύνη και μας δεσμεύει για ακόμα περισσότερη δουλειά και αποτελέσματα το 2024».

Βέβαια μεγάλος στόχος του υπουργείου παραμένει το Κτηματολόγιο μέχρι το 2025 να έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως, λύνοντας τα…χέρια εκατομμυρίων πολιτών.

Τι αναφέρουν στην έκθεση οι αναλυτές της JP Morgan

Οι αναλυτές της JP Morgan στο πρόσφατο report αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες και να βελτιώσουν τις προτάσεις των πελατών, σε συνδυασμό με κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως το ψηφιοποιημένο κτηματολόγιο και τα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων αναμένεται να ενισχύσουν τον δανεισμό από το 2025».

Βέβαια το οξύμωρο είναι ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες η JP αναφερόταν στο Κτηματολόγιο ως ένα «αγκάθι» που παίρνει πολύ χρόνο να βελτιωθεί, χαρακτηρίζοντάς το «μακρύβιο εγχείρημα».

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου με τις διαδικασίες fast track του κ. Κυρανάκη, το Κτηματολόγιο έχει αλλάξει 180 μοίρες και πλέον αποτελεί παράδειγμα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου έρχεται για να δώσει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Μια μεταρρύθμιση που τρέχει ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Πλέον η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, έπειτα από ταυτοποίηση των στοιχείων του αιτούνται πολίτη, θα δίνει ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας και ο πολίτης θα παρακολουθεί από το κινητό του την πορεία εξυπηρέτησης ώστε να μην περιμένει στην ουρά.

Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι το βασικό ζητούμενο. Μάλιστα πρόσφατα ψηφίστηκε και σχετικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κειμένων εντός του ιδίου γεωτεμαχίου και η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, σε μορφή αναγνώσιμου pdf.

Επιπλέον προβλέπει τη προσάρτηση αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος από τον ίδιο τον φορέα σε περίπτωση ψηφιακής υποβολής αίτησης, ενώ απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών με ενιαίους κανόνες, ώστε οι σχετικές διορθώσεις να γίνονται στο Κτηματολογικό Γραφείο και όχι στο Δικαστήριο.

Παράλληλα αναμένεται να μπει τάξη στο χάος των υποθηκοφυλακείων μέσα στο 2024 και όπως έχει τονίσει ο υφυπουργός αυτά που ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν με ΦΕΚ και ημερομηνίες εντός του 2024 και η ύλη όσο και οι αρμοδιότητες περνούν στα Κτηματολογικά γραφεία.

Διαβάστε επίσης:

Κυρανάκης: Τέλος στα υποθηκοφυλακεία το 2024 – Αγοραπωλησία ακινήτου σε μία εργάσιμη έφερε η κτηματογράφηση

Κυρανάκης: Θωρακίζουμε τα ακριτικά νησιά – Έρχεται έργο για ενίσχυση του σήματος

Τι είναι το νέο wallet και πώς θα αλλάξει τις συναλλαγές με το Δημόσιο